2020. szeptember 28. hétfőVencel
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Timmermans: ha szükségesnek látja, az EB kész bíróság elé állítani a román kormányt

2018. október 02. 09:16, utolsó frissítés: 09:16

Az Európai Bizottság (EB) folytatja a párbeszédet a román hatóságokkal, amennyiben azonban azt tapasztalja, hogy az ország megszegi az uniós szabályokat, kész bíróság elé állítani a kormányt - hangsúlyozta az EB első alelnöke, Frans Timmermans hétfő este, az Európai Parlament Állampolgári Jogi, Bel- és Igazságügyi (LIBE) Bizottsága keretében a romániai jogállamiságról tartott vitán.

Timmermans rámutatott, Románia néhány területen igen látványos fejlődést ért el az elmúlt években, most azonban fennáll a visszafejlődés veszélye, ami nemcsak a romániai demokráciát, hanem az országnak az EU-ban kialakított pozícióját is fenyegeti.

Timmermans kitért az erőszakba torkollt augusztus 10-i, bukaresti tüntetésre is.

„Mindannyiunkat sokkoltak a felvételek a békés tüntetőkről, arról, ahogyan a rendvédelmi szervek bántak velük. Remélem, hogy kivizsgálják a történteket, és hogy ez nem fog még egyszer előfordulni. Az erőszak sosem lehet megoldás a politikában, főleg nem egy olyan Európai Unióban, amely a jogállamiságra alapoz” - fejtette ki.

A Román Hírszerző Szolgálat és az igazságügyi intézmények közötti együttműködési megállapodások kapcsán az EB első alelnöke kifejtette, ezeket nyilvánosságra kell hozni és ki kell vizsgálni, az egyezmények azonban semmiképpen sem szolgálhatnak ürügyként olyan törvénymódosításokra, amelyek korlátozzák a korrupció elleni küzdelmet. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS