2021. július 31. szombatOszkár
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Két hónapos előzetes letartóztatásba került Elena Udrea és Alina Bica

2018. október 05. 09:06, utolsó frissítés: 14:40

Update: Fellebbez Elena Udrea és Alina Bica az előzetes letartóztatásba helyezésükre vonatkozó Costa Rica-i bírósági ítélet ellen - közölte pénteken Veronel Rădulescu, Elena Udrea miniszter romániai ügyvédje.


-------------------------------------------

Két hónapos előzetes letartóztatásban van a Costa Rica-i Vilma Curling büntetés-végrehajtási központban Elena Udrea és Alina Bica - közölte a Costa Rica-i Interpol nyomozóiroda vezetője, Gustavo Chinchilla - számolt be az Agerpres.

Chinchilla sajtótájékoztatón számolt be arról, a hatályos jogszabályok értelmében a kiadatást kérő kormánynak két hónap áll rendelkezésére, hogy megtegye a kiadatáshoz szükséges hivatalos lépéseket. A fogvatartott személyeknek azonban jogukban áll kérelmezni, hogy a kiadatás ne történjen meg.

Azt is elmondta: 'egyelőre' nem jelenti a kiadatás akadályát, hogy egyik előzetes letartóztatásban levő személynek gyermeke van.

Felidézte: az Udrea és Bica nevére kiadott nemzetközi elfogatóparancsot 'augusztus végén, szeptember elején' hagyta jóvá egy Costa Rica-i bíróság, ezt követően megfigyelés alatt tartották a két romániai nőt.

A semanariouniversidad.com honlap arról számolt be: Elena Udreával egy szociális gondozó közölte, kérheti, hogy olyan részlegre helyezzék át, ahol az anyák együtt lehetnek a gyermekükkel. Udrea egyelőre nem kérte az áthelyezést.

Veronel Rădulescu, Elena Udrea ügyvédje csütörtökön úgy nyilatkozott: az a véleménye, hogy védencét nem fogják kiadni a Costa Rica-i hatóságok, mert kislánya Costa Rica-i állampolgár, és nem lehet elszakítani anyjától. Kijelentette, meggyőződése, hogy a bíróság tekintetbe fogja venni védence helyzetét, éspedig, hogy mindössze 10 napos kislánya van, valamint azt is, hogy ideiglenesen menekültjogot kapott a közép-amerikai országban.

'Szerintem nem fogják elrendelni a kiadatást, főleg mert Costa Rica-i állampolgárságú kislánya van, akire a Costa Rica-i gyermekvédelmi törvények érvényesek, ezek pedig kimondják, hogy egy gyermek nem szakítható el az anyjától' - fejtette ki Veronel Rădulescu.

A Román Országos Rendőr-főkapitányság csütörtökön megerősítette, hogy őrizetbe vették Costa Ricán a rendőrök Elena Udreát és Alina Bicát.

Elena Udrea volt turisztikai minisztert június 5-én jogerősen hat év börtönbüntetésre ítélte a legfelsőbb bíróság a Bute-gála-perben. Udreát vesztegetés elfogadása és hivatali visszaélés bűntettében találták vétkesnek.

Alina Bica, a Szervezett Bűnözés és Terrorizmus Elleni Igazgatóság (DIICOT) volt vezetője ellen június 26-án mondta ki a legfelsőbb bíróság a jogerős, 4 év szabadságvesztésre vonatkozó ítéletet, bűnpártolás miatt.

Tudorel Toader igazságügyi miniszter csütörtök reggel azt mondta az újságíróknak, Elena Udrea esetében is ugyanazokat a lépéseket fogják megtenni a román hatóságok, amelyeket a törvény előír minden jogerősen elítélt és körözött személy esetében.(agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS