2020. szeptember 19. szombatVilhelmina
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

CURS: szűkösen haladja majd meg a népszavazáson a részvétel az érvényességi küszöböt

2018. október 06. 10:03, utolsó frissítés: 10:37

Egy pénteken közzétett felmérés szerint várhatóan néhány százalékponttal haladhatja meg a részvétel az érvényességi küszöböt a hétvégi népszavazáson, amelyen a férfi és nő házasságán alapuló család fogalmának alkotmányba iktatásáról döntenek a választók.

A CURS közvélemény-kutató intézet szeptember 20. és október 1. között készült, több mint ezer román választópolgár megkérdezésén alapuló felmérését a Hotnews.ro hírportál ismertette. A forrás nem részletezte, hogy a megkérdezettek közül hányan jelezték biztosra részvételüket, vagy távolmaradásukat, illetve hányan ingadoznak még.

A CURS csak - a több milliós román diaszpóra várható alacsony szavazási hajlandóságát is figyelembe vevő - becslést tett közzé, amely szerint a névjegyzékben szereplő csaknem 19 millió állampolgár 34 százaléka fog urnákhoz járulni a szombaton és vasárnap megrendezendő népszavazáson, a voksolók 90 százaléka pedig várhatóan megszavazza az alkotmánymódosítást.

A CURS szerint a felmérésben használt minta három százalékos hibahatárt garantál.

A választópolgárok mintegy 20 százaléka él külföldön, a 30 százalékos érvényességi küszöb meghatározásánál azonban a pótlistára kerülő külföldön élő választópolgárokat nem veszik figyelembe. A 19 ezer szavazókörzet alig 2 százalékát rendezték be külföldön, mert a diaszpóra részvételi hajlandósága általában töredéke az otthoni szavazókénak.

A család alkotmányba foglalt fogalmának pontosítását célzó népszavazás akkor lesz érvényes, ha a választói névjegyzékben szereplők több mint 30 százaléka (több mint 5 millió 685 ezer választó) leadja voksát, és a névjegyzékben szereplő polgárok több mint 25 százaléka (csaknem 4 millió 738 ezer polgár) igennel voksol. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS