2020. aug. 7. péntekIbolya
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Alkotmányos természetű jogi konfliktus megállapítását kéri a képviselőház a SRI és a legfőbb ügyészség közti protokollumok miatt

2018. október 08. 19:36, utolsó frissítés: 19:36

Iktatta Románia Alkotmánybírósága (CCR) azt az óvást, amelyet a képviselőház nyújtott be arra hivatkozva, hogy jogi konfliktus keletkezett a parlament és a legfőbb ügyészség között a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) és a legfőbb ügyészség közt megkötött együttműködési megállapodás következtében - tájékoztatta a CCR az Agerpres hírügynökséget.

A képviselőház elnöke hétfőn jelentette be, hogy az alkotmánybíróságtól kérte a parlament és a legfőbb ügyészség közti jogi konfliktus megállapítását a SRI és a legfőbb ügyészség közti protokollum miatt.

A dokumentumot Florin Iordache képviselőházi alelnök írta alá, mivel Liviu Dragnea elnök október 8-ára Iordachéra ruházta át feladatkörét.

Florin Iordache néhány nappal ezelőtt, a képviselőház jogi bizottságának ülésén jelezte már, hogy a legfőbb ügyészség és a SRI közti 2009-es és 2016-os együttműködési megállapodások miatt az alkotmánybírósághoz tervez fordulni az alkotmányos természetű jogi konfliktus megállapítása végett. Iordache szerint ugyanis a legfőbb ügyész túlzott hatalommal ruházta fel a SRI-t, amelyet bűnüldöző hatósággá alakított át. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS