2024. április 25. csütörtök
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Jövő héten iktatják a parlamentben a bejegyzett élettársi kapcsolatról szóló törvénytervezetet

2018. október 09. 17:17, utolsó frissítés: 2018. október 10. 11:48

A jövő hét folyamán fogják iktatni a parlamentben a bejegyzett élettársi kapcsolatot szabályozó törvény tervezetét, erről Victor Negrescu európai ügyekért felelős miniszter számolt be.


A miniszter szerint a bejegyzett élettársi kapcsolat elkülönül a házasság intézményétől és egyaránt vonatkozni fog a heteroszexuális és homoszexuális párokra is.

Negrescu elmondása szerint a tervezet értelmében a homoszexuális pároknál az élettársi kapcsolat bejegyezése közjegyzőnél vagy anyakönyvvezetőnél történne, és őket is megilletnék az örökösödés, vagyonközösség és minden a házastársakéval azonos jogok, leszámítva az örökbefogadást.

Negrescu szerint a bejegyzett élettársi kapcsolatot lehetővé tévő törvényt több szociáldemokrata párti képviselő, köztük Florin Manole képviselő is támogatja.

A hétvégén lezajlott érvénytelen referendum kapcsán a miniszter azt nyilatkozta, hogy a referendumnak nincsenek győztesei és vesztesei.

„Az elmúlt napokban volt egy referendum, amelynek nincsenek győztesei, vagy vesztesei. Csak egyetlen üzenete van, hogy meg kell találni azokat a projekteket és azokat a megoldásokat, amelyek előbbre visznek”- nyilatkozta a miniszter.

Amennyiben a parlament elfogadja majd a törvénytervezetet, akkor az lehetővé teszi többek között az ilyen kapcsolatban élőknek azt is, hogy megkaphassák az özvegyi nyugdíjat és a bejegyzett élettársi kapcsolatban élőknek joguk lesz 3 napos szabadságot kérniük, amennyiben társuk súlyos betegségben szenved, vagy elhalálozik. A törvényjavaslat a külföldön kötött házasságot bejegyzett élettársi kapcsolatként ismerné el.

Liviu Dragnea szociáldemokrata pártelnök még idén májusban azt nyilatkozta, hogy meg kell találni a megoldást, hogy törvényes keretet kapjanak az LMBTQ-közösség tagjai között lévő élettársi kapcsolatok is. A PSD elnöke akkor azt nyilatkozta, hogy a probléma megoldásán már dolgoznak és hamarosan előállnak majd egy javaslattal. (hotnews.ro)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS