2021. január 27. szerdaAngelika
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

44 romániai holokauszttúlélőt tüntetett ki az államfő az áldozatok emlékének szentelt napon

2018. október 09. 18:51, utolsó frissítés: 18:51

A holokauszt 44 túlélőjének adományozott kedden állami kitüntetést Klaus Johannis államfő.


Az Államelnöki Hivatal közleménye szerint a Holokauszt Napja alkalmából, a nevezettek '(...) az egész életükben tanúsított erkölcsi magatartás, illetve a holokauszt emlékének ápolásában kifejtett tevékenységük elismeréseként' vehetik át a kitüntetést.

Az államfő a Hűséges Szolgálatért Érdemrend Lovagkeresztjével tüntette ki a következő személyeket: Blei Arno, Acs Frima, Braustein Iancu, Décsei Miklós, Deutsch Otto, Ellenbogen Erica, Grunstain Ingeborg, Guttmann Bernhard, Guttmann Ruth, Hoisie Sylvia, Kassovitz Toma, Milea Isa Iacobina, Năstase Rachel, Rotariu Saul, Salmanovici Pavlina, Steiner Nicolae, Steinic Isac, Sternin Martin, Tanner Israel és Wolcovici Carl.

Az államfő ugyanakkor a Hűséges Szolgálatért Érdemrend harmadik fokozatával tüntette ki a következő személyeket: Blum Zoltán, Calanter Boris, Cohn Marcel, Deutsch Rozalia, Fátyol Ana, Fülöp Desideriu, Genad Eugen, Gridea Sonia, Haritver Iulia, Joger Kormen, Karpelesz Leopold, Klain Néró Elemér, Kopper Magdolina, Lazăr Dorothea, Leb Martin, Leibovici Ietti, Lowy Malvine, Misareş Iudita Delia, Naftali Iolanda, Popescu Clarisa, Saia Hana, Schwartz Anişoara, Steinberger Ecaterina és Zelingher Herman.

Előrehaladott koruk miatt, csak a kitüntetettek egy része vett részt a Cotroceni palotában szervezett díjátadó ünnepségen. (Agerpres)

Romániában 2004 óta október kilencedikén emlékeznek meg a zsidó és roma deportáltakra. Azért ezen a napon, mivel 1941-ben a Ion Antonescu vezette rezsim október kilencedikén kezdte el a zsidók és romák bukovinai és transznisztriai deportálását.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS