2020. aug. 7. péntekIbolya
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A szenátus nem tiltaná be az elektronikus cigarettákat a zárt közterekben

2018. október 10. 14:03, utolsó frissítés: 14:56

Első házként elutasította szerdán az szenátus azt a tervezetet, amely megtiltaná, hogy a megszokott cigaretták közé sorolják az elektronikus cigarettákat, és ezzel azok használatát is betiltsák a zárt közterekben.

A felsőház egészségügyi bizottsága korábban javasolta a tervezet elutasítását.

Az elektronikus cigaretták zárt nyilvános térben való használatát tiltó tervezetet kilenc szenátor támogatta szavazatával, 74-en ellene vokoltak, ötön tartózkodtak.

Cristian Ghica
, a Mentsétek meg Romániát Szövetség szenátora, a tervezet egyik indítványozója akkor azzal érvelt, hogy a jogszabálynak nem tiltó, hanem megelőző szerepe lenne. Kifejtette: az elektronikus cigaretták a közelmúltban jelentek meg, legalább tíz évre van szükség, hogy esetleges káros hatásuk kimutatható legyen. Ugyanakkor a hagyományos dohánytermékek fogyasztói közül több millióan haltak meg az ötvenes évek óta, amikor még nem volt köztudott ezek egészségre káros hatása - érvelt az USR-s politikus.

A bizottság elnöke, László Attila RMDSZ-es szenátor szerint a javaslat „nagyon összetett problémát” vet fel, ugyanakkor maga a tervezet „felületes”. Azt is elmondta, hogy Emanuel Botnariu szociáldemokrata szenátor dolgozik a mentális egészség törvényén, amelyben külön fejezetet szentel a szenvedélybetegségeknek.

Renică Diaconescu, a Szociáldemokrata Párt szenátora ugyanakkor Anglia példáját említette, ahol az elektronikus cigarettára való áttérés a dohányzásról való leszokás irányába tett lépésnek minősül.

A jelenlegi törvény értelmében dohányzásnak számít a dohány elégetése és az ebből keletkező füst belélegzése. Az elektronikus cigaretták és a dohányt felmelegítő készülékek nem égetik el a növényi anyagot, hanem aeroszolt bocsájtanak ki. Ennek következtében nem tilos ezeknek használata a zárt köztereken a jelenlegi törvény szerint

Az ügyben a képviselőház lesz a döntő fórum. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS