2020. aug. 6. csütörtökBerta
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Antal Lóránt szerint diszkriminatív, hogy Hargita megyében fél évet kell várni egy autó beíratására

2018. október 11. 09:27, utolsó frissítés: 09:48

Antal Lóránt Hargita megyei szenátor szerint elfogadhatatlan és diszkriminatív, hogy Hargita megyében fél évet kell várni egy személygépkocsi forgalomba íratására

„Elfogadhatatlan, hogy Románia sok más megyéjében viszonylag gördülékenyen működik a személygépkocsik online forgalomba íratása, míg Hargita megyében jövő év elejéig kell várni egy egyszerű időpontkérésre is” – fogalmazott Antal Lóránt a parlament felsőházának plénumában, ahol a belügyminisztérium figyelmét hívta fel az alárendeltségében működő intézmény súlyos problémáira.

Az RMDSZ-es törvényhozó rámutatott: a megyei intézmény képviselői ahelyett, hogy a megfelelő intézkedések azonosításán dolgoznának annak érdekében, hogy gördülékenyebben működjön a személygépkocsik forgalomba íratása és az ezzel a céllal létrehozott online felület, azzal a kifogással magyarázzák az eredménytelenséget, hogy a térségben lakók magyarul beszélnek, és ez akadályoztatja az ügyintézést, derült ki a szenátori irodába beérkezett információk alapján.

„A nyelvi jogok megőrzése, bővítése, és alkalmazása mindig prioritás volt, és lesz az RMDSZ számára. A Románia által ratifikált nemzetközi egyezményekben foglalt alapvető nyelvi jogok alkalmazását nem akadályoztathatják az állami intézmények megyei kirendeltségeinek vezetői, ezért arra kértem a belügyminisztert, hogy mielőbb találjon megoldást a problémára” – összegzett Antal Lóránt, majd hozzátette: ez a helyzet is aláhúzza az új közigazgatási törvénykönyv életbeléptetésének szükségességét, hiszen az úgy a nyelvhasználati jogok bővítését, mint a hatékonyabb ügyintézésre fontos előírásokat tartalmaz.

Az RMDSZ javaslatára került bele az új közigazgatási törvénykönyvbe az az előírás is, amely decentralizálná a személygépkocsik forgalomba íratását és a hajtási jogosítvány kibocsátását, és a megyei önkormányzat hatáskörébe helyezné azokat át. Amennyiben az alkotmánybíróság pozitívan ítélkezik a közigazgatási törvénykönyvet módosító jogszabályról, és az államelnök kihirdeti azt, a fent említett problémára is megoldást nyújthatna az új törvénykönyv – vélekedett az RMDSZ-es szenátor. (közlemény)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS