2020. aug. 6. csütörtökBerta
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Nemzetközi szakértői csoport dolgozik a Minority SafePack jogszabály-javaslatain

2018. október 12. 09:46, utolsó frissítés: 2018. október 13. 09:15

Brüsszelben került sor szerdán, október 10-én a Minority SafePack kisebbségvédelmi kezdeményezés első Szakértői találkozójára. A különböző uniós országokból érkezett, több szakterületet képviselő tizennyolc szakértő azzal a céllal találkozott, hogy az európai kisebbségvédelmi kezdeményezés kilenc pontja alapján jogszabálytervezeteket dolgozzon ki. A találkozón a munkamenetről egyeztettek és létrehozták a munkacsoportokat a részletes törvényjavaslatok kidolgozására. Az eseménynek a FUEN brüsszeli irodája adott otthont.

„A szakértői találkozó újabb fontos lépés végső célunk, az uniós kisebbségvédelmi kerettörvény megszületése irányába. Németországi, dél-tiroli, magyarországi, szlovákiai, lettországi és romániai szakemberek dolgoznak a tervezésben, ha szükséges újabb szakértők csatlakoznak. Megnyugtató, hogy ilyen felkészült, nemzetközi szinten elismert szakértői csapat dolgozik a jogszabálytervezeten. A Minority SafePack jó kezekben van. Stratégiánk azt a célt szolgálja, hogy a polgárok aláírásaival a lehető legjobb eredményt érjük el. Az 1 128 385 hitelesített támogatói aláírás mellett konkrét jogszabálytervezeteket fogunk letenni az Európai Bizottság asztalára, hogy senki se állíthassa azt, hogy kéréseink nem valósíthatóak meg a gyakorlatban” – nyilatkozta Vincze Loránt, a FUEN elnöke.

A Minority SafePack európai kisebbségvédelmi kezdeményezés uniós védelmet és támogatást kér az őshonos kisebbségek számára nyelvük és kultúrájuk megőrzése érdekében. A kezdeményezés kilenc javaslatot tartalmaz a kisebbségi nyelvhasználat, az oktatás és kultúra, a regionális politikák, a jogegyenlőség, a média és a regionális támogatások terén. (közlemény)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS