2020. aug. 4. keddDomonkos
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Magyarországi politikusok látogatták meg csíkszeredai börtönükben Bekét és Szőcsöt

2018. október 12. 14:31, utolsó frissítés: 14:31

Lomnici Zoltán volt legfelsőbb bírósági elnök és Bajkai István fideszes országgyűlési képviselő pénteken a csíkszeredai börtönben meglátogatta a terrorizmus vádjával elítélt Beke Istvánt és Szőcs Zoltánt.

A börtön előtt tartott sajtótájékoztatón Lomnici Zoltán közölte: előtte a börtön igazgatójával is tárgyaltak, és azt kérték tőle, hogy a jogszabályok betartása mellett vegye figyelembe, hogy a Beke-Szőcs-ügy jogi háttere bizonytalan, és olyan emberek ülnek a rácsok mögött, akik nem követtek el semmilyen bűncselekményt, elítélésük politikai indíttatású volt.

"Ha sikerül a román hatóságokat, a román hatalmat meggyőzni arról, hogy nem érdemes a két ország viszonyát ezzel elmérgesíteni, és ki fogunk állni a jogtipró büntetés ellen, akkor eredményeket érhetünk el. Képviselő úrral vállaljuk, ami ránk tartozik. Ezt szabad akaratunkból vállaltuk, de úgy érezzük, hogy ez minden magyar kötelessége" - jelentette ki Lomnici Zoltán.

Bajkai István elmondta: a székely fiatalok a körülményekhez képest jól vannak. Úgy érzik azonban, hogy a velük szemben hozott ítélettel a magyarságot akarták megfélemlíteni, és azt akarták elérni, hogy a közösség ne akarjon sem autonómiát, sem olyan jogokat, amelyek elismertek az Európai Unióban.

A képviselő szerint egyes romániai médiumok és politikai szereplők arra próbálnak az ítélettel példát felhozni, hogy Erdélyben van terrorizmus. "Súlyos ezt kimondani, mert szerintünk nincs ilyen. A magyarság mindig békében, együttműködésben, és a kölcsönös tisztelet jegyében szerette volna az életét élni" - tette hozzá. Mint elmagyarázta: elsősorban a román jogrendszer szerint lehetséges megoldásokon dolgoznak a politikai fogolynak tekintett székelyek kiszabadításáért, de készek elvinni az ügyet az európai fórumokra is. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS