2020. aug. 6. csütörtökBerta
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Javaslatcsomagot mutatott be az RMDSZ a magyar diákok románnyelv-oktatásának megkönnyítésére

2018. október 13. 09:09, utolsó frissítés: 2018. október 14. 14:21

A románnyelv-oktatás megkönnyítését szorgalmazó javaslatcsomagot mutatott be az RMDSZ a csíkszeredai SZKT-t megelőző pénteki pedagógusfórumon, amelyet Aktuális gondok és jövőképek a székelyföldi oktatásban címmel szerveztek Hargita Megye Tanácsának épületében.

1. Fel akarjuk gyorsítani az elkezdett folyamatot, és mielőbb ki akarjuk terjeszteni az oktatási hálózat minden szintjére a román nyelv speciális, új módszer szerinti és új tankönyvekből való tanítását. Az RMDSZ azt akarja, hogy a román nyelvet ezután se anyanyelvként oktassák a magyar diákoknak.

2. Fontos, hogy a román nyelv oktatásának tanterve ne irodalomelemzésre épüljön kizárólag. A Szövetség szorgalmazza, hogy még nagyobb hangsúlyt fektessenek a kommunikációs készségek fejlesztésére és a szövegértésre.

3. A tantervek fejlesztése mellett a tankönyveket is igazítani kell a kor kihívásaihoz. Ennek gyermekeink boldogulását kell elősegítenie. A magyar diákok 8. és 12. osztályt követő felméréseit (képességvizsga és érettségi) az új módszertan alapján szervezzék meg. Az RMDSZ módosítását a parlament kétszer is elfogadta, azonban az államfő tárgyalásra visszaküldte a parlamentnek, és még nem került kihirdetésre.

4. A pedagógusokat képzéssekkel kell segíteni. A Szövetség azt szeretné, hogy – a tantervek és a tankönyvek mellett – a pedagógusok is a kommunikációra fektessék a hangsúlyt a román nyelv oktatásában. Ennek nagyon fontos eszköze a kisebbségi pedagógusképző központ, amelyet létre akarunk hozni.

5. Az RMDSZ szorgalmazza, hogy az egyetemek pedagógiai moduljaiban a román tanárokat külön képezzék arra, hogyan kell a kisebbségi osztályokban a román nyelvet tanítani.

6. Újra kell gondolni a kisebbségi tagozaton tanító román pedagógusok érdemfizetéséhez szükséges pontozási rendszert.

7. Össze kell állítani és finanszírozni kell a román nyelv oktatásához szükséges segédanyagok portfólióját.

A 2011-ben életbe léptetett tanügyi törvény jelentős oktatási reformot hozott. Ennek megalkotásában az RMDSZ-nek kulcsszerepe volt. A magyar közösség szempontjából ez az eddigi legjobb tanügyi törvény, amely lehetővé tette a román történelem és földrajz magyar nyelvű tanítását, garanciákat biztosít a magyar iskolák önállóságának megtartásához a demográfiai fogyás körülményei között is, a kiemelt finanszírozáshoz, az egyetemi egységek önállóságához.

A törvény megalkotásakor az RMDSZ az oktatási rendszer tartalmi reformjára, a tananyag korszerűsítésére is törekedett. Sajnos, ez csak részben valósult meg, a törvény alkalmazásán dolgozó különböző szakbizottságok kevés változást hoztak a kerettantervben vagy az egyes tantárgyak tanrendjében. Ráadásul a minisztérium is csak fokozatosan kívánta bevezetni az új tanítási módot, azokkal a tanulókkal kezdve, akik a törvény megszületése után kerültek iskolába.

Az RMDSZ számára kiemelten fontos a román nyelv tanításának reformja. Végig azt szorgalmazta, hogy a román nyelvet hatékonyabban tanítsák azoknak, akiknek ez nem anyanyelve, a hétköznapi kommunikációs képességeket segítve. Ennek ellenére jelenleg a román nyelvet új tankönyvből, új módszerek szerint csak elsőtől hatodik osztályig tanítják.

A pedagógusfórumon részt vett Kelemen Hunor szövetségi elnök, Kovács Irén kisebbségi oktatásért felelős államtitkár, Szabó Ödön parlamenti képviselő, Novák Csaba Zoltán szenátor, Magyari Tivadar, az RMDSZ oktatásért felelős ügyvezető alelnöke, Görbe Péter, Hargita megye főtanfelügyelője, Ferencz-Salamon Alpár oktatási szakember és Burus-Siklódi Botond, a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetségének elnöke. (közlemény)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS