2020. november 24. keddEmma
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Markó: a referendum eredménye figyelmeztetés, hogy a demagógia egy adott ponton véget ér

2018. október 13. 16:51, utolsó frissítés: 19:10

A múlt hétvégén lezajlott sikertelen referendum kapcsán kialakult vitáról beszélt Markó Béla az RMDSZ szombati, csíkszeredai SZKT-ülésén egyéni felszólalásában.


Sérelmezte, hogy sokan kioktatták, hogy a bojkott nem egy demokratikus eszköz, ugyanis a demokrácia a részvételről szól. A témában korábban felszólaló Tánczos Barnát emlékeztette, szenátorként ő is ment ki szavazásról, az RMDSZ-esek is vonultak ki bizottságokból azért, hogy ne legyen meg a kvórum. „Mennyire demokratikus az RMDSZ, amikor kivonul egy szavazásról a plénumban, azzal a szándékkal, hogy hátha kvórum alá csökken a jelenlét?” – tette fel a kérdést, folytatva: ez demokratikus, úgy hívják, hogy obstrukció, amely által a látszólagos nemcselekvés cselekvéssé válik. Mindannyian tudtuk, hogy csak így lehet megakadályozni a referendum érvényességét, tette hozzá.

Elmondta: a referendum kapcsán úgy érezte, keresztúton vagyunk, ez késztette nyilvános megszólalásra a kérdésben. Elfogadhatatlannak nevezte, ami ezzel kapcsolatban a nyilvános és félnyilvános térben elhangzott. „Elfogadhatatlan, hogy egy római katolikus plébános hazaárulással vádolja meg azokat, akik nem vesznek részt, ez ellen fel kell emelni a szavunkat” – mondta, egy Maros megyei polgármester esetét is kiemelve, aki megfogalmazása szerint olyan őrült butaságokat beszélt a közösségi médiában, hogy azok kapcsán a középkor emlegetése egyáltalán nem tűnik elrugaszkodottnak.

„Vannak olyan kérdések, amelyeket nem szabadna népszavazásra bocsátani: mint az adócsökkentés, az emberi jogok megnyirbálása. A képviseleti demokrácia lényege az, hogy képviselőket választunk, akik tájékozódnak, és a tények ismeretében hozzák meg döntéseiket” – vélekedett.

Markó Béla kifejtette: ebben az esetben nem a kérdés tartalmával volt a nagy baj, hanem azzal, hogy fennállt az esélye, hogy egy fundamentalista kezdeményezés érvényre jusson – mert egy fundametalista szervezettől jövő kezdeményezésről van szó – és ez szárnyakat adott volna más fundametalista kezdeményezéseknek. Ne mondjátok nekem, hogy nem állt volna fenn annak a veszélye, hogy magyarellenes kezdeményezések jussanak érvényre, ki gondolja, hogy ezekre nem lenne aláírói potenciál? – fogalmazott.

Elmondta: számára nem kétséges, hogy az erdélyi magyarok többsége hogyan vélekedik a házasság kérdésében, de nem hisz abban, hogy közvélemény-kutatások alapján kellene vezetni egy kormányt, egy szervezetet vagy egy országot. „Ráadásul rosszul mértük fel a népakaratot, mert azt hittük, hogy ha mást mondunk, akkor elsodor minket a népakarat. De a népakarat 10% alatt volt Hargita és Kovászna megyében is” – mondta, hozzátéve: nem gondolja azt, hogy a lakosság többsége nem helyesli ezt, de ugyanakkor fölöslegesnek érzik, mert nem ettől érzik jobban vagy rosszabbul magukat, élnek jobban vagy rosszabbul.

„A referendum eredménye figyelmeztetés volt, hogy a demagógia egy adott ponton véget ér. Az emberek nem fognak hinni nekünk, ha azt mondjuk, hogy ez ma a társadalom legfontosabb problémája” – zárta beszédét az RMDSZ volt elnöke. (tudósítónktól)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS