2020. aug. 7. péntekIbolya
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Februárban lesz az RMDSZ tisztújító kongresszusa, valószínűleg Kolozsváron

2018. október 13. 19:25, utolsó frissítés: 19:28

Jövő februárban tartja 14., tisztújító kongresszusát az RMDSZ, amelyen megválasztják a szövetség elnökét a következő négy évre - határozott a Szövetségi Képviselők Tanácsa (SZKT) szombaton Csíkszeredában.

A szervezési munkát Porcsalmi Bálint ügyvezető elnök irányítja kongresszusi biztosi minőségben, aki a tanácskozás helyszínéül Kolozsvárt javasolta. Az SZKT által elfogadott ütemterv szerint a szövetségi elnökjelölteknek január 8-án kell nyilatkozniuk jelöltségük elfogadásáról és iktatniuk a támogató aláírásokat.

A Szövetséget 2011 óta vezető Kelemen Hunor újságírói kérdésre reagálva azt mondta: ő maga is néhány hónap múlva, a többi lehetséges jelölttel egy időben, a téli időszakban jelenti be, hogy indul-e egy következő mandátumért.

Az RMDSZ döntéshozó testülete az európai parlamenti (EP) képviselő-jelöltek kiválasztásáról is ütemtervet fogadott el. Leszögezték, csak olyan jelölt indulhat a tulipán jele alatt, aki tagja az RMDSZ-nek, elfogadja a szövetség feltételeit és legalább egy területi, társult szervezet, vagy platform támogatását élvezi. A jelöltlistát a Szövetség Állandó Tanácsa rangsorolja.

Az MTI kérdésére, hogy tervez-e valamiféle magyar összefogást az RMDSZ az EP-választásokon, Kelemen Hunor felidézte, hogy 2014-ben már a Magyar Polgári Párt (MPP) jelöltjei is szerepeltek az RMDSZ jelöltlistáján, ebből alakult ki az az együttműködés, mely a 2016-os parlamenti választásokhoz vezetett. Ennek eredményeképp az MPP két jelöltje is képviselői mandátumhoz jutott az RMDSZ harminc tagú parlamenti csoportjában.

"Én együttműködés-párti vagyok, a véleményem nem változott. A 2014-es megoldást szerintem meg lehet ismételni, ennek az akadályát nem látom, de mindent a maga idejében, ma még korai erről beszélni" - mondta az RMDSZ elnöke. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS