2020. aug. 4. keddDomonkos
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Maros megyei anyák: fel kell oldani a GYES diszkriminatív előírásait a többgyerekes családok esetében

2018. október 14. 14:05, utolsó frissítés: 14:05

A gyereknevelésre vonatkozó jogi keretről, a több gyerekes anyáknak járó gyereknevelési juttatás folyósításának procedúrájáról, az örökbefogadást szabályzó törvényről, a csonka családok törvényes védelméről és az új nyugdíjtörvény részleteiről beszélgettek tegnap délután Marosvásárhelyen a Gecse utcai Református Egyházközség Vendégházában szervezett, anyáknak szóló fórumon, amelyet Csép Éva Andrea, az RMDSZ Maros megyei parlamenti képviselője kezdeményezett.

Csép Éva Andrea elmondta, hogy a találkozót követően számos konkrét törvénymódosító javaslat fogalmazódott meg az anyák részéről, amelyeknek egy része már megtalálható az RMDSZ parlamenti csoportjának az őszi prioritásai között: „a GYES kiszámítási képlete nincs tekintettel a több gyerekes családokra. Jelenleg kidolgozás alatt van egy olyan törvénymódosításunk, amely feloldaná azt a diszkriminatív helyzetet, amellyel azok az anyák szembesülnek, akik az előző GYES-től számítva kevesebb mint 12 hónapon belül újból gyereket vállalnak, azonban a juttatás kiszámítása során az elmúlt 1 évben beérkezett jövedelmet veszik alapul. A gyereknevelési támogatási rendszernek minden anyának biztonságot és védelmet kell nyújtania, nem lehet kirekesztő és diszkriminatív azokkal szemben, akik több gyereket vállalnak egymás után”. A fórumon továbbá arról is beszéltek, hogy azon apáknak is meg kell teremteni a törvényes védelmet, akik az egy hónapos kötelező gyereknevelési szabadságot követően visszamennek a munkahelyükre: „az erre vonatkozó gyakorlat azt mutatja, hogy a kötelező egy hónapos gyes-en levő apákat könnyebben meneszthetik munkahelyükről a munkaadók, hiszen nincsen erre vonatkozó szabályozás. Az az igény fogalmazódott meg, hogy foglaljuk törvénybe azt, hogy a gyereknevelési szabadságot követően, legalább 6 hónapig az apát ne meneszthessék munkahelyéről” - összegzett a képviselő.

Csép Éva Andrea rámutatott az új nyugdíjtörvény pozitív előírásaira is, kifejtette, hogy a kormány által kezdeményezett törvénytervezet értelmében azon anyák, akik legalább három gyereket neveltek fel, hat évvel hamarabb vonulhatnak nyugdíjba.

A fórumon továbbá szó esett a készülő új örökbefogadási törvényről, amely egyszerűbb procedúrák mentén teszi lehetővé az örökbefogadást és plusz juttatásokat ír elő, továbbá megfogalmazódott az az igény, hogy a csonka családok védelmére is nagyobb hangsúlyt kell fektetni a törvényhozásban. (közlemény)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS