2020. szeptember 23. szerdaTekla
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Velencei Bizottság: a Btk. módosítása szükségszerű volt, de nem így kellett volna csinálni

2018. október 22. 16:19, utolsó frissítés: 16:19

A büntető törvénykönyv és a büntetőeljárási törvénykönyv módosítása szükségszerű, a reformfolyamat azonban nem zajlott megfelelően - hangsúlyozzák a Velencei Bizottság szakértői pénteken elfogadott véleményezésükben, amelyet hétfőn tettek közzé a testület honlapján.

Ebben az Európa Tanács (ET) független alkotmányjogászokból álló tanácsadó szerve rámutat, a büntető törvénykönyvek módosítása szükségszerű, hiszen összhangba kell hozni azokat bizonyos uniós irányelvekkel és az alkotmánybíróság döntéseivel, illetve ki kell küszöbölni a jogszabályok alkalmazása során észlelt rendellenességeket.

"Az a mód azonban, ahogyan ezt a reformot megvalósították, semmiképpen nem megfelelő, tekintve, hogy két nagyon fontos és kényes törvénykönyvről van szó. A módosításokat túl gyors és átláthatatlan eljárással fogadták el, noha több mint 300 módosító javaslat volt, köztük olyanok is, amelyek radikális változtatásokat vezetnek be és mélyen érintik az állam büntetőpolitikáját" - áll a jelentésben.

A törvényalkotási folyamat során gyakran változott a módosító javaslatok szövege, így szinte lehetetlen volt valós egyeztetést folytatni az érintett szakmai szervezetekkel, a szakértőkkel és a civil társadalom képviselőivel - hansúlyozzák a jelentésben, hozzátéve, hogy számos szakmai testület, köztük a legfelsőbb bíróság és az ügyészségek vezetői is felhívták a figyelmet, hogy néhány módosítás hatályba lépése negatívan érintené az igazságszolgáltatási rendszert, de nem hallgatták meg őket.

A szakmai szervezetekkel és a társadalom képviselőivel folytatott párbeszéden alapuló, átfogóbb egyeztetés nemcsak ajánlatos, hanem szükségszerű is a két törvénykönyv módosítása esetében - mutatnak még rá a Velencei Bizottság szakemberei. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS