2021. október 27. szerdaSzabina
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Johannis: inkluzív Unióra van szükségünk, amely egyetlen országot, egyetlen állampolgárt sem hagy lemaradni

2018. október 23. 17:41, utolsó frissítés: 17:41

Az Európai Unió egysége, a kohézió és a szolidaritás fontosságát hangsúlyozta Klaus Iohannis államfő kedden az Európai Parlament plénuma előtt mondott beszédében.


A román elnök rámutatott, új fejezet nyílik az Európai Unió megerősítése terén, és ennek megfelelőn új jövőképre van szükség. "E tekintetben az egység, a kohézió, a szolidaritás és az európai projekt megerősítését célzó közös erőfeszítések mellett foglalok állást. Románia számára ez az elv jelenti az európai projekt lényegét, amely nélkül az Unió nem lett volna képes helytállni az eddigi kihívásokkal szemben" - hangsúlyozta Iohannis Európa jövőjéről mondott beszédében.

Az államfő kiemelte, az elmúlt évtizedben olyan kihívásokkal kellett szembenéznie az EU-nak, mint a gazdasági és pénzügyi válság, a migrációs válság, a terrortámadások vagy a populista pártok felemelkedése, "de megtanult út közben alkalmazkodni".

Iohannis szerint az Európai Unió alapját képező elvek nem kérdőjelezhetők meg, ezek mentén kell fejleszteni és megerősíteni az európai közösséget.

"Nem úgy kell megerősíteni az EU-t, hogy az egységének rovására menjen. Inkluzív Unióra van szükségünk, amely egyetlen országot, egyetlen állampolgárt sem hagy lemaradni. A többsebességes Európa vagy a koncentrikus körök Uniója semmiképpen sem szolgálhat megoldásként, amennyiben meg akarjuk őrizni az EU egységét és oszthatatlanságát, amely tulajdonságok értéket és hitelt kölcsönöznek neki a világ többi részével való viszonyában" - fogalmazott Iohannis, hozzátéve, hogy "Európának egyetlen szíve kell hogy legyen", amely összeköti keletet a nyugattal, északot déllel.

Az elnök rámutatott, az EU Tanácsának román elnöksége alatt, 2019. május 9-én Nagyszebenben tartandó csúcstalálkozó rendkívül fontos lesz az EU jövőjének megalapozása tekintetében. (Agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS