2021. szeptember 22. szerdaMóric
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Toader a legfőbb ügyész felmentését kezdeményezte

2018. október 24. 19:35, utolsó frissítés: 20:44

Augustin Lazăr legfőbb ügyész felmentését kezdeményezi Tudorel Toader igazságügyi miniszter. A tárcavezető szerdai sajtótájékoztatóján egy 63 oldalas jelentést mutatott be a legfőbb ügyész tevékenységének átvilágítása nyomán. Az öt fejezetre tagolt dokumentum húsz pontban foglalja össze azokat az érveket, amelyek alapján Augustin Lazăr menesztését kéri.


Hasonló "bűnlajstromot" készített a miniszter Laura Codruța Kövesi volt korrupcióellenes főügyész esetében is, akinek a leváltását az alkotmánybíróság támogatását megszerezve sikerült elérnie Klaus Johannis államfőnél.A minszter állítása szerint a jelentést és az Augustin Lazăr tisztségből való elmozdítására vonatkozó javaslatot még szerda este elküldi a Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanácsnak (CSM) véleményezésre, illetve az államfőnek, hogy törvényes hatáskörének megfelelően döntsön az ügyben.

Az igazságügyi miniszter szerint a jelentésben felsorolt tények "nem tolerálhatók" egy jogállamban, és azt bizonyítják, hogy Lazăr tevékenysége "szembemegy az alkotmány és a törvények szabta kötelezettségekkel". Tevékenységével, magatartásával és nyilatkozataival Augustin Lazăr eltérítette a főügyészséget az alaptörvényben rögzített feladatától - tette hozzá Tudorel Toader.

A miniszter egyebek mellett nyilvános megszólalásait rótta fel a legfőbb ügyésznek, amelyekkel védelmébe vette Kövesit, bírálta a törvényhozást, és a kormányt az igazságügyi reformhoz tartozó törvényekért, továbbá titkos együttműködési megállapodást kötött a hírszerző szolgálattal.

UPDATE: Augustin Lazăr legfőbb ügyész "egyértelműen túlzásnak" nevezte az igazságügyi miniszter érveit. A sajtótájékoztatón elhangzottakra reagálva kijelentette, ezt a módot találta a kormány arra, hogy válaszoljon a Velencei Bizottság ajánlásaira.

Lazăr rámutatott, 36 éven keresztül kizárólag "nagyon jó" minősítéseket kapott a tevékenységi kiértékelőkön, és soha nem kérdőjelezték meg szakmaiságát.(agerpres/mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS