2020. szeptember 21. hétfőMáté, Mirella
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Ismét megjelent egy sertéspestis-gyanús eset Bihar megyében

2018. október 29. 17:03, utolsó frissítés: 17:03

Sertéspestis gyanúja miatt a bukaresti Országos Állategészségügyi Intézet laboratóriumába küldtek biológiai mintát egy Bihar megyei faluból, miután másfél hónappal ezelőtt a megye valamennyi fertőző gócát sikerült felszámolni - közölte hétfőn Remus Moţoc, a Bihar megyei Élelmiszer-biztonsági és Állategészségügyi Igazgatóság vezetője.

Moţoc megerősítette az Agerpres hírügynökségnek, hogy Bihar megyében ismét megjelent egy sertéspestis-gyanús eset, jelenleg a bukaresti laboratórium eredményeit várják.

A megye északi részének tíz településén tavasszal és a nyár folyamán összesen 29 sertéspestis-gócot azonosítottak és számoltak fel a hatóságok. Az utolsó góc felszámolását körülbelül másfél hónappal ezelőtt jelentették.

Ezt követően az Élelmiszer-biztonsági és Állategészségügyi Igazgatóság szakemberei október folyamán 14 malacot telepítettek a felszámolt állományok helyére. Az új állatok egészségesek, és 45 naponta vérvizsgálatnak vetik alá őket, tette hozzá Moţoc.

A sertéspestis gyanúja most az Érsemjén községhez tartozó Érselénd falut érinti. Itt az elmúlt hétvégén 19 sertést pusztítottak el.

A kór terjedését valószínűleg az segíti elő, hogy a táplálékot kereső vaddisznók bejárnak az ültetvényekre, ahol a házi sertések alaptáplálékának számító kukoricát termesztik.

Az utolsó sertéspestises esetet Bihar megyében augusztus 8-án jelentették. Az érintett 211 tenyészet tulajdonosait kártalanították, a DSVSA összesen 947.620 lejt utalt át a kárvallott tenyésztők számlájára. A megyében 1.372 sertést kellett elpusztítani, példányonként átlagban 690 lejes kártérítési összeggel számoltak. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS