2020. aug. 4. keddDomonkos
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat feljelentést tett Cristian Tudor Popescu újságíró ellen

2018. október 29. 18:09, utolsó frissítés: 18:20

Panaszt tett az Országos Diszkriminációellenes Tanácsnál, valamint az Országos Audiovizuális Tanácsnál Cristian Tudor Popescu újságíró ellen a Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat. Amiatt panaszolták be az ismert újságírót, mert a Digi24 hírtelevízió 2018. október 25-i adásában sértő és gyűlöletkeltő módon nyilatkozott a romániai magyar kisebbségről - írják közleményükben.

(A 20. perc környékén)

A pénzmosás és a terrorizmus finanszírozásának megelőzéséről szóló törvény kapcsán Cristian Tudor Popescu azt kifogásolta, hogy a törvény alól kivételt képeznek a Romániában bejegyzett magyar egyesületek, ami "az újságíró szerint felsőbbrendű fajnak minősíti az erdélyi magyarokat".

A Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat közleményében pontosítja, hogy az említett kivétel tulajdonképpen nemcsak a magyar egyesületekre vonatkozik, hanem az összes olyan kisebbségi szervezetre is, amely tagja a Nemzeti Kisebbségek Tanácsának. "Ennek ellenére Cristian Tudor Popescu csak a magyar egyesületeket említi, méghozzá negatív hangnemben, és gyakorlatilag a magyar közösséget teszi felelőssé az adott jogszabályért, ezzel pedig a magyar kisebbség ellen uszít. Történelmi példákra hivatkozva, úgy mutatja be a magyar népet, mint amely felsőbbrendűnek érzi magát, az újságíró által használt negatív és ironikus hangnem pedig tovább fokozza a magyar közösséggel szembeni ellenérzést" - írják a közleményben.

"Mindig, minden esetben, amikor a romániai magyarokat kollektíven vádolják, a létező összes jogi lehetőséggel élünk, hogy megvédjük közösségünket. Ezt tesszük most is, az Országos Diszkriminációellenes Tanácshoz fordulva, hiszen Cristian Tudor Popescu átlépett egy bizonyos határt kijelentései kapcsán. Nemcsak az RMDSZ-t bírálta a DIGI 24 stúdiójában, hanem az egész magyar közösséget, uszítva a többségi társadalom tagjait" – idézi a közlemény Benkő Erikát, a Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat vezetőjét. (közlemény)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS