2021. május 13. csütörtökSzervác, Imola
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

A szenátus elutasította az egyik bejegyzett élettársi kapcsolatra vonatkozó törvénytervezetet

2018. október 29. 19:04, utolsó frissítés: 2018. október 30. 10:21

Első házként elutasította a szenátus a bejegyzett élettársi kapcsolatra vonatkozó, Oana Bîzgan független képviselő által benyújtott javaslatot.


A felsőház jogi és emberjogi bizottsága korábban már negatívan véleményezte a tervezetet. A plénum 11 tagja támogatta szavazatával Oana Bîzgan indítványát, 92-en ellene voksoltak, egy szenátor tartózkodott.

A pártok közül egyedül a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) közölte Vlad Alexandrescu szenátor tolmácsolásában, hogy 'hibái ellenére' megszavazza a tervezetet, mert a hiányosságokat "a parlamenti vita során lehetett volna korrigálni".

A március 28-án benyújtott tervezetben az olvasható, hogy az utóbbi években nemcsak külföldön, hanem Romániában is egyre többen választják az együttélést házasságkötés nélkül, és ezt már nem lehet figyelmen kívül hagyni, hanem törvényben kell szabályozni. A 2011-es adatok szerint mintegy 800.000 személy él élettársi kapcsolatban, de jelenleg a számuk valószínűleg ennél is nagyobb - érvelt a tervezet mellett a független képviselő.

Oana Bîzgan indoklásában az áll, hogy a Románia Alkotmányából és a nemzetközi jogszabályokból következő polgári törvények alapján a közös megegyezésből együtt élő pároknak jogot kell biztosítani a közös anyagi javak védelmére, egymás képviseletére (amennyiben az egyik fél elveszítené döntőképességét), öröklésre egyik fél halála esetén.

A javaslat értelmében a polgármesteri hivatalokon lehetne bejegyeztetni az élettársi kapcsolatot, és az eljárás nem igényelne pluszköltséget azok számára, akik a városházán óhajtják hivatalossá tenni párkapcsolatukat. A kérdésben a képviselőház szavaz döntő fórumként.(agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS