2020. aug. 6. csütörtökBerta
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Kelemen Hunor: Romániában az illiberalizmus egy mondvacsinált probléma

2018. október 30. 14:50, utolsó frissítés: 14:50

Kelemen Hunor a bukaresti Európai Bizottság Drumul către Sibiu elnevezésű konferenciáján azt nyilatkozta, hogy bár az RMDSZ Európa-párti, de ez nem jelenti azt, hogy nem észleli a kontinens problémáit.

Az Európai Unió tagországaiban egyre nagyobb kihívást jelent a bizalom hiánya. Ezért reformra és újratervezésre van szükség, a problémákról őszintén, kendőzetlenül kell beszélni – hangsúlyozta Kelemen Hunor a bukaresti konferenciáján.

Az UE și provocarea iliberalismului: Care este viitorul democrației? (Az Európai Unió és az illiberalizmus provokációja: Mi a demokrácia jövője?) című panel egyik felszólalójaként az RMDSZ elnöke leszögezte, az általa vezetett szervezet Európa-párti.

Meggyőződése, hogy Románia az Unió nélkül sikertelen ország lenne, ezért minden egyes kilépéssel kapcsolatos ötlet, felvetés nagyon veszélyes. Az RMDSZ ugyanakkor NATO-párti is, enélkül a „biztonsági öv” nélkül, az Amerikával kötött stratégiai partnerség nélkül a román állam Kelettel szemben még sebezhetőbbé válna. Keletről sosem jött semmi, sem szabadság, sem jólét, sem biztonság – tette hozzá Kelemen Hunor.

A hallgatóság figyelmét ugyanakkor arra is felhívta: Európa-pártinak lenni nem azt jelenti, hogy kontinensed problémáit nem észleled, nem ismered fel.

Az Unió kihívásai ma teljesen mások, mint voltak, azonban ezeknek sok közük nincs az illiberalizmushoz. Kelemen Hunor meggyőződése: Európa politikusainak időről időre fel kell tenniük a kérdést, miért növekszik a bizalmatlanság az Unió bürokráciájával szemben, miért nő az euroszkepticizmus, hol rontotta el a mainstream, az elit? Ha ezekre sikerül jó válaszokat adni, ha helyes lesz a diagnózis, akkor előrébb vezetnek majd a valós megoldások.

Kelemen Hunor nehezményezte azt is, hogy amíg az Európai Unió gazdasági szempontból nagyon erős, addig politikailag gyenge, katonailag pedig nem létezik: reformra és újratervezésre van ezért szükség, ennek egyik útja a megosztottság csökkentése Kelet- és Nyugat-Európa közötti.

Ami a belpolitikát illeti, elmondta: itthon semmiféle veszéllyel nem jár az illiberalizmus, ez egy mondvacsinált, nem létező probléma ma Romániában. Az elmúlt 28 esztendőben az országra sem a liberális demokrácia, sem a kereszténydemokrácia, sem a szociáldemokrácia nem volt jellemző, Románia lerekedt az eredeti demokráciánál: alapvető intézményekkel rendelkezik ugyan, de a tartalom hiányzik belőlük.

Az RMDSZ elnöke szerint a hatalmi ágak szétválasztása mai napig nem történt meg, és nincs jogállam ott, ahol a törvényeket nem tartják be – a MOGYE ügyét és a visszaszolgáltatási törvényt is említette felszólalásában.

Amennyiben az elkövetkező időszakban Románia Európa-párti politikusai őszinte párbeszédet folytatnának a parlamentben és nem csak ott, valamint egyetértenének 4-5 olyan területben, amelyben sürgősen konszenzusra lenne szükség, akkor az ország is fejlődhetne – összegzett Kelemen Hunor.

Kérdésre elmondta: a decentralizáció lenne az a terület, amelyben konszenzust alakítana ki elsőként. A döntéseket minél közelebb kell vinni az állampolgárokhoz: rengeteg problémát oldana meg, ha a szubszidiaritás elve szerint cselekednének. (közlemény)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS