2022. január 21. péntekÁgnes
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Jelentést kapott az ENSZ az augusztus 10-i tüntetésen történt csendőri visszaélésekről

2018. október 30. 19:20, utolsó frissítés: 19:20

Az Egyesült Nemzetek Szervezetéhez (ENSZ) juttattak el egy, az augusztus 10-i tüntetésen történt hatósági visszaélésekről szóló jelentést a szervezet emberjogi főbiztosának kérésére - közölte a Declic közösség.


Marius Stan, a Bukaresti Egyetem totalitarista rendszereket vizsgáló kutatóközpontjának elnöke és a jelentés megszövegezője elmondta, az augusztus 10-i tüntetés után azonnal az ENSZ-hez fordultak, amelynek emberjogi főbiztosa jelentést kért az eseményekről. A jelentéshez több száz tanúvallomást gyűjtöttek össze, csatolták a hatóságok nyilatkozatait, valamint a helyszínen készült fotó- és videóanyagot is.

Stan ugyanakkor megdöbbenésének adott hangot amiatt, hogy az erőszakos hatósági fellépést koordináló ezredes előléptetését javasolta a belügyi tárca. 'A hatóságok és Carmen Dan miniszter taktikája ez: díjazni a vétkeseket, kitüntetések alá rejteni az erőszakot és a visszaélést. Sajnos a társadalom egy része el fogja hinni, hogy a csendőrök csak kötelességüket teljesítették, és hogy a 'fehérbe öltözött ember" (a szóban forgó ezredes - szerk. megj.) dicséretet és előléptetést érdemel. Mi azonban mást gondolunk erről, és nyilvánosságra hozzuk a csendőrség által elkövetett erőszakos és visszaélésszerű, jogtipró cselekedetek bizonyítékait' - mondta a szakember.

Marius Stan ugyanakkor kifejtette, a jelentés kezdeményezői remélik, hogy az ENSZ - független és pártatlan szervezetként - rá tudja majd bírni a román hatóságokat, hogy folytassák le a kivizsgálást és vállalják a felelősséget a jogtiprásokért. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS