2020. aug. 6. csütörtökBerta
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Aláírásgyűjtésbe kezdtek a Románia és Moldova egyesülését előkészítő alkotmánymódosításhoz

2018. október 30. 19:52, utolsó frissítés: 19:52

Románia és a Moldovai Köztársaság egyesülése érdekében kezdődött aláírásgyűjtési kampány Jászvásáron (Iasi) - tudatta kedden a Hotnews.ro hírportál.

"Az alaptörvényt akarjuk módosítani Románia 1918-as határainak elfogadtatása érdekében" - idézte a hírforrás Mihai Chirica - a kormányzó Szociáldemokrata Pártból kizárt, immár független - jászvásári polgármestert, aki Moldva romániai része legnagyobb városának a nevében támogatást ígért a szükséges aláírások összegyűjtéséhez. A városháza tájékoztató kampánnyal, szórólapokkal fogja segíteni az Egymillióan az Egyesülésért elnevezésű aláírásgyűjtést.

Az alkotmánymódosító polgári kezdeményezést az Actiunea 2012 elnevezésű, Románia és - a szovjet utódállam - Moldova Köztársaság egyesülését követelő unionista ernyőszervezet aktivistái terjesztették a törvényszövegek jogharmóniáját vizsgáló úgynevezett törvényhozási tanács elé. A szakértői testület júliusban pozitívan véleményezte a kezdeményező bizottság alkotmánymódosító törvényjavaslatát, amely szeptember 19-én jelent meg a hivatalos közlönyben.

A kezdeményezőknek ettől a dátumtól számítva fél év áll rendelkezésükre ahhoz, hogy összegyűjtsék az alkotmánymódosító javaslat parlament elé terjesztéséhez szükséges, legkevesebb félmillió támogató aláírást az ország megyéinek legalább feléből.

A kezdeményezők nem az alaptörvény valamely szakaszát akarják módosítani, hanem - a bolgár, cseh, lett, portugál, szlovén, spanyol alaptörvényhez hasonlóan - preambulummal akarják kiegészíteni az alkotmányt.

A javasolt szöveg arra utalna, hogy az alkotmányozók a román nemzet következő nemzedékei számára akarnak esélyt nyitni arra, hogy egy "egyesült, demokratikus, európai és jóléti államban" éljenek, a román nemzet békés, a nemzetközi jogot tiszteletben tartó, külső beavatkozástól mentes újraegyesülése révén.

Akár a törvényhozók, akár az állampolgárok kezdeményezésére kerül napirendre a parlamentben egy alkotmánymódosító törvénykezdeményezés, Romániában kétharmados parlamenti többség, valamint érvényes és eredményes népszavazás szükséges az alaptörvény módosításhoz. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS