2024. április 25. csütörtök
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Iktatták a parlamentben a bejegyzett élettársi kapcsolatról szóló törvényt

2018. október 31. 14:49, utolsó frissítés: 14:54

Iktatták a parlamentben a bejegyzett élettársi kapcsolatot szabályozó törvény tervezetét, erről Florin Manole PSD-s képviselő számolt be a g4media.ro-nak.


A Szociáldemokrata Párt politikusa elmondta, hogy az összesen 42 képviselő (PNL, PSD, RMDSZ, USR) által aláírt törvénytervezet az azonos nemű pároknak is lehetővé tenné, hogy bejegyzett élettársi kapcsolatban éljenek, és a törvénytervezet szerint megkapják azokat a jogokat is, amelyeket a különböző nemű bejegyzett élettársi kapcsolatban élők is megkapnának, leszámítva az örökbefogadás jogát.

A törvénytervezet szabályozza, hogy az élettársi kapcsolat bejegyzésének feltétele, hogy mindkét fél életkora el kell érje a 18 évet, és a két fél közül legalább az egyiknek román állampolgárnak kell lennie. A törvénytervezet szövege arra is kitér, hogy a bejegyzett élettársi kapcsolatban élők közül egyik fél sem élhet érvényes házasságban.

A bejegyzett élettársi kapcsolatban élőknek meg kell tartaniuk a vezetéknevüket egészen addig a pillanatig, amíg házasságra nem lépnek.

A tervezet értelmében a homoszexuális pároknál az élettársi kapcsolat bejegyezése közjegyzőnél vagy anyakönyvvezetőnél történne, és az azonos nemű párokat is megilletnék az örökösödési és vagyonközösségi jogok. Amennyiben a parlament elfogadja majd a törvénytervezetet, akkor az lehetővé teszi többek között az ilyen kapcsolatban élőknek azt is, hogy megkaphassák az özvegyi nyugdíjat és a bejegyzett élettársi kapcsolatban élőknek joguk lesz 3 napos szabadságot kérniük, amennyiben társuk súlyos betegségben szenved, vagy elhalálozik. (g4media.ro)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS