2020. aug. 6. csütörtökBerta
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Az RMDSZ szerint szakképzett személyzetet kell biztosítani a vidéki iskolákban

2018. október 31. 14:50, utolsó frissítés: 15:02

Első házként szavazta meg a képviselőház a tanügyi törvénynek azt a módosítását, amely szigorítana a címzetes helyeket elfoglaló tanügyi káderek más oktatási intézménybe történő áthelyezésén.

Szabó Ödön, az RMDSZ képviselőházi frakcióvezető-helyettese elmondta: erre a módosításra nagy szükség van, főleg azokban a vidéki oktatási intézményekben, ahol a szakképzett, címzetes pedagógusok különböző okokból ugródeszkaként használják a sikeres versenyvizsgával elfoglalt helyet, ezáltal ellehetetlenítik az iskolák működését.

A Bihar megyei törvényhozó kifejtette: az RMDSZ törvénytervezete gyakorlatilag megteremti a lehetőséget arra, hogy az iskola döntsön arról, hogy jóváhagyja-e az áthelyezési kérelmet vagy sem.

„A gyakorlat azt mutatja, hogy számos iskola kerül abba a helyzetbe, hogy a címzetes helyeket elfoglaló szakképzett pedagógusok áthelyezésüket kérik egy másik tanintézménybe, így az adott iskolában foglalják a címzetes helyet, és emiatt szakképzett tanügyi káder-hiánnyal szembesülnek.

Ez főleg a szórványvidékeinken érezhető, ahol már az oktatás kárára megy, ezért szigorítani kell a törvénykezésen” – mutatott rá Szabó Ödön, az RMDSZ oktatásügyi szakpolitikusa, majd hozzátette: az RMDSZ azt szeretné, hogy az időszakos áthelyezésekre vonatkozó kérelmekről az adott iskola dönthessen, hiszen helyben tudják eldönteni, hogy az kedvező-e vagy sem az adott intézményre.

A tervezetről a szenátus plénuma hozza meg a végső döntést. (közlemény)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS