2024. április 25. csütörtök
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Megkérdeztük, miért épít a református nyugdíjintézet parkolóházat?

2018. november 01. 11:46, utolsó frissítés: 12:01

A Romániai Református Egyház Nyugdíjintézetének a pénzügyi stabilitását szeretnék megőrizni a Házsongárdi temető bejárata mellé (Avram Iancu/Petőfi Sándor utca 22-24. szám) tervezett parkoló- és irodaház építésével - válaszolta a megkeresésünkre Tárkányi Márton, a szervezet igazgatója, aki a kezdetekig visszanyúlva magyarázta el, hogy miért érezték szükségesnek a befektetést.


"1956-ban kényszerhelyzetbe kerültek a romániai keresztyén egyházak a nyugdíjrendszert illetően, ugyanis az állami rendszerből kizárták őket. Megengedték viszont, hogy saját nyugdíjpénztárat alapítsanak. Így jött létre 1959-ben a Református Egyház Nyugdíjintézete is. Az első működési szabályzata egyetlen fő célt tűzött ki: ellátni azokat a személyeket, akik a munka mezejéről visszavonultak, illetve támogatni az árvákat és özvegyeket. Közel 60 éve ezt a fő célt igyekszik megvalósítani a nyugdíjintézet. A kilencvenes évek nagy változásokat hoztak a rendszerben. Megnövekedett az egyházi alkalmazottak száma, olyannyira, hogy a nyugdíjasok számához viszonyítva elérte a 3:1 arányt, mostanra ez közelít a 2:1-hez" - magyarázta. Számokban ez jelenleg azt jelenti, hogy 2050 aktív, illetve 990 nyugdíjas tagja van az intézetnek.Tárkányi elmondása szerint a '90-es évek inflációja viszont nagyon megingatta a rendszerük pénzügyi stabilitását, és csak a kellő időben hozott és jól megfontolt döntéseknek köszönhetően sikerült helyreállítaniuk azt.

"2014-ben készítettünk el egy részletes gazdasági és pénzügyi elemzést, amelynek eredményeként született meg a döntés, hogy az elmúlt 2 évtized folyamán felhalmozódott társadalombiztosítási járulékból egy befektetési alapot hozzunk létre. Számításaink szerint ugyanis 20 éven belül kiegyenlítődik az aktívak és nyugdíjasok aránya, illetve a járulékokból befolyó összeg akkor már nem tudja annyira kényelmesen fedezni a nyugdíjakkal járó költségeket, mint jelenleg" - érvelt az igazgató.

Elmondása szerint mivel a nyugdíjrendszerük zárt rendszer, tehát a törvény értelmében csak a Romániai Református Egyház keretén belül dolgozó személyek lehetnek tagjai, ezért nincs kilátás arra a jövőben, hogy az aktív dolgozók száma növekedjen.

"Sőt, ahogy a szórvány-gyülekezetek kezdenek megszűnni, ezzel párhuzamosan állások szűnnek meg, tehát csökkenni fog a befizetők száma is. A nyugdíjasok száma viszont gyorsabb ütemben és robbanásszerűen fog növekedni. Az elemzés alapján teljesen egyértelművé vált számunkra, hogy noha a rendszer jelenleg stabil, most érkezett el az idő, hogy elkezdjünk felkészülni a következő évtizedekre és úgy kamatoztassuk a ránk bízott pénzalapot, hogy a 60 éve kitűzött célt a következő 60 évben is elérhessük" - mutatott rá, hozzátéve, hogy ezek alapján döntöttek amellett, hogy a létrehozott befektetési alapból egy olyan beruházást fognak finanszírozni, amely hosszú távon biztosítja a pénzügyi stabilitásukat, illetve az állandóan bizonytalan hazai gazdasági környezetben a legkevésbé rizikós."Évek óta feszült figyelemmel követjük tehát az ingatlanpiac mozgását, és mivel Kolozsváron bizonyult a legdinamikusabbnak, ezért esett erre a választásunk. Mivel az általános városrendezési terv (PUG) kiemelten foglalkozik a potenciális parkolóház-építés lehetőségével, ismerve a város parkolóhely-hiányát, a 2015-ben elemzett befektetési lehetőségek közül ez bizonyult a legmegfelelőbbnek. Miután pedig a pénzügyi elemzéseink és az üzleti terv adatai is megerősítették, hogy jövedelmező és biztos befektetésnek minősül, 2016-ban megtettük az első lépéseket ennek megvalósítására" - nyilatkozta.

A 2113 négyzetméteres terület két parcellából tevődött össze, amely két magánszemély tulajdonában volt. Ezeket vásárolta meg a Romániai Református Egyház Nyugdíjintézete, és ide húznak egy hétszintes (2 földalatti, földszint, 3 emelet, 1 tetőterasz), 9984 négyzetméter terültető parkoló- illetve irodaházat. Az épületben 549 négyzetméteren kapnak helyet irodák és adminisztrációs helységek, míg a fennmaradó területet a parkolóhelyek és a forgalomhoz szükséges helyek foglalják el. Az épületben várhatóan 321 parkolóhely lesz.

"Terveink szerint a kivitelezés 1-2 évre tehető, az építési engedély kibocsátásától kezdődően. A Dico și Țigănaș Tervezőiroda nagyon alapos és hatékony munkát végzett, a terv gyakorlatilag 90%-ban elkészült" - tette még hozzá. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS