2020. aug. 7. péntekIbolya
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Combcsonttörést szenvedett egy engedély nélkül barlangászó magyar nő a szolcsvai Búvópatak barlangjában

2018. november 04. 10:15, utolsó frissítés: 10:15

Combcsonttörést szenvedett szombaton egy magyar barlangász a Torockó-hegységben (Munţii Trascăului), a szolcsvai Búvópatak barlangjában (Huda lui Papară). A hipotermiában lévő nőt a gyulafehérvári hegyimentők és barlangászok mentették ki.

A 30 éves nő egy négytagú barlangász csapat tagja volt, akik szombaton mentek le a több mint öt kilométer hosszú barlangba.

A román hegyimentő szolgálat honlapja szerint a csoport nem kért engedélyt az úthoz. A szolcsvai Búvópatak barlangjába, amelynek bejárata az Aranyos völgyében, Alsószolcsva községtől 4 km távolságra van, az utóbbi időben korlátozták a bejárást, csak barlangászoknak adnak engedélyt.

A szolcsvai Búvópatak barlangja a Torockó-hegység egyik legérdekesebb és leghosszabb barlangja, amelyben Európa legnagyobb denevérpopulációja él, kilenc faj összesen 84.000 egyede.

Balogh Ernő, aki 1938-ban kezdi el bejárni a barlangot, 1950-ben kezd neki rendszeres kutatásának és feltérképezésének. Az ő térképét pontosították kolozsvári barlangászok 1969-ben.

1979-1984 között a balázsfalvi Polaris barlangászklub térképezte fel a barlangot, és kiépítették a bejárati szakaszt. A vasúti sínekből összeállított hídrendszert elmosták az árvizek, ma már használhatatlan állapotban van, ezért a barlang nem látogatható turisták számára. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS