2022. január 17. hétfőAntal, Antónia
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Ioan Aurel Pop: az egyetemeink kiválóak, a betegségeket pedig templomban is gyógyítják

2018. november 09. 10:55, utolsó frissítés: 11:03

A napokban több megdöbbentő nyilatkozatot is adott Ioan Aurel Pop, a Román Akadémia elnöke, a Babeș–Bolyai Tudományegyetem rektora.


Először megelégedésének adott hangot, miután a mostanában elég gyakran díjazott BBTE a topuniversities.com legújabb, fejlődő európai és közép-ázsiai egyetemekre vonatkozó rangsorolása alapján a 34. helyen áll.

Pop az eredmények láttán az RFI Romanianak adott interjújában kissé elragadtatta magát (ami egyébként máskor is előfordult vele) és azt nyilatkozta, hogy „Romániában ugyanúgy lehet tanulni, mint a közepestől a felső kategóriáig terjedő német, francia, olasz, spanyol vagy amerikai egyetemeken”. Mivel a romániai oktatás egésze forráshiánnyal küzd (a román állam a GDP kicsit több mint 3%-át költi oktatásra az elvárható 6% helyett), Pop kijelentése talán túlzásnak tűnik.

Nem csodálkozhatunk ugyan azon, hogy a romániai felsőoktatás csillaga ilyen fényesen ragyog, ha a benne szereplők cinkelt lapokkal játszanak. Ioan Aurel Pop – akit viselt titulusai alapján joggal nevezhetünk a romániai akadémiai szféra fejének – például 4 eset miatt is felkerült a romániai plágiumokat gyűjtő plagiate.ro portálra. Főleg az Eikon Kiadó és a Román Akadémia által közösen megjelentett 2013-as Erdély történetével akadnak problémák, de egy 1997-es Erdély középkori történetével foglalkozó könyv se állta ki a próbát.

Aztán jött az Akadémia elnökének friss megnyilatkozása is, amely rávilágít arra, hogy Románia egy felvilágosult ország. Pop elítélte a Nemzeti Megmentés Katedrálisának építését kritizálókat, mondván azok, akik ellenzik a templom építését, nem keresztények. Azokra a vádakra válaszolva, amelyek a katedrális építésére fordított összegeket firtatták, mondván a pénzt az oktatás és az egészségügy jobbítására is lehetne fordítani, Pop hangot adott annak az elképzelésének, amely szerint a testi betegségeket nem kizárólag az állam által intézményesített iskolákban vagy kórházakban gyógyítják, hanem a templomokban is. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS