2021. március 7. vasárnapTamás
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Újabb privatizációs hullám a BCR-nél

2004. május 26. 11:19, utolsó frissítés: 11:19

A kormány döntött arról, hogy az ország legnagyobb bankja, a Kereskedelmi Bank (BCR) további 25%-át eladják egy magánbefektetőnek - jelentette be Adrian Nastase miniszterelnök kedden. Románia tavaly a BCR 25%-át eladta az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Banknak (EBRD) és a Világbank befektetési leányvállalatának, az IFC-nek 12,5-12,5%-os arányban, 222 millió dollárért. Az EBRD-vel és az IFC-vel kötött ügyletet - amely visszavásárlási opciót is tartalmaz - a kormány két kudarcba fulladt privatizációs kísérlet után határozta el.


Románia korábban ígéretet tett a Nemzetközi Valutaalapnak (IMF), hogy a bankágazat bevételeinek egyharmadát adó BCR-t 2006-ig stratégiai befektetőnek adja el. Az állam egyelőre még 44%-ot birtokol a bankban, öt román befektetési alap pedig együtt 30% körüli résszel rendelkezik.

Az újabb 25% tervezettnél korábbi értékesítését illetékesek azzal indokolták, hogy most a privatizációs piacon jó árat érhetnek el. A vevő kilétét egyelőre nem közölték. A BCR adózott eredménye tavaly 153 millió dollárnak megfelelő összegre csökkent a 2002-es 164 millió dollárról. A bank mérlegfő-összege 5 milliárd dollár, ami az egész román bankszektor egyharmada. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS