2020. aug. 8. szombatLászló
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Cikkelyenként elfogadta a képviselőház az igazságügyi törvényekre vonatkozó tervezetet; a szavazás szerdára várható

2018. november 12. 20:58, utolsó frissítés: 20:58

Cikkelyenként megszavazta hétfőn a képviselőház az igazságügyi törvényeket módosító 2018/92-es sürgősségi kormányrendeletet törvényerőre emelő tervezetet. A végső szavazás szerdára várható. A törvényhozó testület az ellenzék valamennyi módosító javaslatát visszautasította, és a szöveget az igazságügyi törvényekkel foglalkozó parlamenti különbizottság által jóváhagyott változatában szavazta meg.

Az elfogadott változat értelmében a bírákat és ügyészeket elmozdíthatják tisztségükből, amennyiben csorba esik hírnevükön.

A Szociáldemokrata Párt (PSD) javaslatára a bizottság hozzájárult a 2004/303-as törvény azon előírásának eltörléséhez, amely szerint az igazságügyi minisztérium irányításával, a civil szféra és a szakmai szervezetek bevonásával, kétévente ellenőrizni kell azt a rendszert, amely alapján véletlenszerűen szétosztják a peres ügyeket a bírói testületek között. Az ellenőrzés következtetései nyilvánosak a jelenlegi, eltörlésre szánt kitétel értelmében.

A szakbizottság javaslata alapján a legfelsőbb bíróság vezetőtanácsa többé nem tehetne javaslatot a Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács bírói részlegének arra vonatkozóan, hogy kik alkossák a vizsgáztató bizottságot a legfelsőbb bíróság új tagjainak felvételekor.

További módosítás, hogy a Szervezett Bűnözés és Terrorizmus Elleni Ügyészség (DIICOT) és az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) ügyészeit versenyvizsga alapján nevezik ki. Kizáró feltétel, hogy a pályázóra nem szabtak ki szankciót az elmúlt 3 évben, és legalább 10 éves szakmai tapasztalattal kell rendelkeznie. A kitételek közt szerepel az is, hogy a jelentkezőnek 'jó szakmai felkészültsége és feddhetetlen erkölcsi magatartása' kell hogy legyen.

Ugyanakkor a PSD javaslatára több módosítást elfogadtak arra vonatkozóan, hogy az említett osztályra rendőröket is helyezzenek át.

A bírák és ügyészek nyugdíjazására vonatkozó előírást nem módosították. A jogszabály szerint 2020 január elsején lép érvénybe az az előírás, miszerint nyugdíjba vonulhatnak azok a bírák és ügyészek, akik már több mint 20 éve dolgoznak ebben a funkcióban. Florin Iordache, a különbizottság elnöke azt mondta, a CSM-nek előbb fel kell mérnie, hány személy kerülne a nyugdíjazásra jogosultak kategóriájába. Amíg ez a felmérés nem készült el, nem dönthetnek a cikkelyről. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS