2020. július 11. szombatNóra, Lili
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A nemzeti és etnikai kisebbségek védelméről szavazott az Európai Parlament

2018. november 13. 17:23, utolsó frissítés: 17:23

A nemzeti és etnikai kisebbségek védelmét hangsúlyozó jelentést fogadott el az Európai Parlament kedden, Strasbourgban.

Az EP-képviselők arra szólítják fel ezáltal az Európai Bizottságot és a tagállamokat, hogy kezeljék hatékonyabban a nemzeti kisebbségek védelmét, írja szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményében az RMDSZ.

A közlemény szerint a jelentés megjegyzi, hogy az EU még mindig nem rendelkezik hatékony eszközökkel a kisebbségi jogok tiszteletben tartásának ellenőrzésére és kikényszerítésére. Hangsúlyozzák, hogy átfogó uniós védelmi rendszert kell kialakítani a kisebbségek számára, amelyet megbízható ellenőrzési mechanizmus egészít ki. Az elfogadott jelentés azt is megállapítja, hogy folyamatosan ellenőrizni kell, hogy a tagállamok megfelelnek-e a csatlakozás előtt vállalt koppenhágai kritériumoknak.

A dokumentum ezek mellett kimondja: fontos a kérdéssel foglalkozni, hiszen az EU polgárainak körülbelül 8%-a nemzeti kisebbségekhez tartozik, és körülbelül 10%-uk regionális vagy kisebbségi nyelvet beszél, azaz 40-50 millió uniós polgár helyzetéről van szó. Nyomatékosítja a tagállamok fele, hogy a kisebbségekhez tartozó személyek védelme hozzájárul Európa fenntartható jövőjének megteremtéséhez, ez a jótékony hatás pedig nem csak a kisebbségekre korlátozódik, hiszen ez a védelem és támogatás mindenki számára stabilitást, gazdasági fejlődést és jólétet biztosít, állítja az RMDSZ közleménye,

A dokumentum külön kitér a kisebbségi közösségek nyelvi jogaira is. Arra kéri a Bizottságot és a tagállamokat, hogy a közigazgatási hatóságok és közszolgálati szervezetek tekintetében, illetve az állami hatóságok közötti kapcsolatokban mozdítsák elő a regionális vagy kisebbségi nyelvek gyakorlati alkalmazását, főként azokon a területeken, ahol jelentős számban élnek nemzeti és etnikai kisebbségekhez tartozó személyek, írja a sajtóközlemény.

Sógor Csaba szerint azért tudott ez a dokumentum támogatókra találni az Európai Parlamentben, mert sikerült az elmúlt évek alatt folyamatosan az európai napirenden tartani a kisebbségi kérdést. Az RMDSZ-es politikus úgy véli: az 50 millió nemzeti vagy nyelvi kisebbséghez tartozó polgár – köztük a romániai magyar emberek- már hosszú évek óta vártak egy ilyen jelentésre, amely a kisebbségi közösségek védelme céljából többek között egy uniós szintű kisebbségvédelmi keretszabályozás kidolgozására szólítja fel az Európai Bizottságot.

„Mi abban hiszünk, hogy nem lehet csupán a tagállamok jóindulatára bízni a nemzeti kisebbségek védelmét, az EU igenis bele kell szóljon és felügyelnie kell, hogy minden európai polgár joga a gyakorlatban is érvényesüljön. Ezt a gondolatot erősítette meg az Európai Parlament plénuma” – fejtette ki Sógor Csaba.

Mint mondta, az európai parlamenti képviselők kifejezték véleményüket és akaratukat, így a Bizottság teszi meg a következő lépést. Az EP arra kéri, hogy dolgozza ki a kisebbségek védelmére vonatkozó uniós minimumszabályok közös keretét és ez a keret tartalmazzon rendszeres jelentéstételt is, ugyanakkor indítson el a témában egy uniós irányelv kidolgozására vonatkozó jogalkotási javaslatot. (közlemény)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS