2020. október 25. vasárnapBlanka, Bianka
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Kelemen Hunor: komolyan kell venni a jelentésben és a határozatban foglaltakat

2018. november 14. 12:20, utolsó frissítés: 2018. november 15. 12:10

Komolyan kell venni az igazságügyi reformot nyomon követő Együttműködési és Ellenőrzési Mechanizmus (MCV) keretében kiadott jelentésben foglaltakat - jelentette ki szerdán a parlamentben Kelemen Hunor, az RMDSZ szövetségi elnöke.

Az MCV-jelentésben, valamint az Európai Parlamentnek (EP) a romániai jogállamiságra vonatkozó határozatában foglaltak „jelentős részét” meg lehet, és meg is kell tárgyalni - hangoztatta Kelemen.

A szövetségi elnök szerint az MCV-jelentés nem szigeteli el Romániát, ám az a gond, hogy a mechanizmust 2019 utánra is kiterjeszthetik.

„Ezt a mechanizmust elfogadtuk, amikor beléptünk az Európai Unióba, (...) voltak keményebb és kevésbé kemény hangú jelentések, ám megtörténhet, hogy ezt a mechanizmust 2019 utánra is meghosszabbítják, és ez a probléma” - állapított a meg Kelemen.

Az RMDSZ elnöke úgy véli, hogy az MCV-jelentésben megfogalmazott bírálatokért nem az egész parlament, hanem „csak bizonyos parlamenti képviselők” tehetők felelőssé.

Kedden az Európai Parlament elfogadta a romániai jogállamiságról szóló határozatot, amelyben a képviselők „mélységes aggodalmuknak” adnak hangot az igazságügyi törvények módosításával kapcsolatban, és „elítélik a rendfenntartó erők erőszakos és aránytalan fellépését a bukaresti tüntetőkkel szemben”. A dokumentum elfogadását 473 képviselő támogatta, 151-en ellene szavaztak, 40 képviselő tartózkodott.

Ugyancsak kedden az igazságügyi reformot nyomon követő Együttműködési és Ellenőrzési Mechanizmus (MCV) keretében ismertetett jelentésében az Európai Bizottság a módosított igazságügyi törvények alkalmazásának azonnali felfüggesztését, majd a jogszabályokba foglaltaknak a Velencei Bizottság és az Európa Tanács korrupcióellenes államcsoportja (GRECO) ajánlásai alapján való felülvizsgálatát javasolta Romániának. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS