2020. szeptember 23. szerdaTekla
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A SAPARD-pénz 21%-át használták fel

2004. május 26. 15:59, utolsó frissítés: 18:27

Az Európai Unió SAPARD-támogatásából 21%-ot használt fel eddig Románia – nyilatkozta Valeriu Steriu, az európai integrációs minisztérium államtitkára. Az EU 150 millió eurójából eddig 32,4 milliót költöttek el, de Steriu szerint a csúcsidő júliustól szeptemberig várható, így elképzelhető, hogy Románia mégsem veszíti el az európai pénzek nagy részét.

A kialakult helyzethez nagyban hozzájárult a helyi tanácsosok tétlensége: a mezőgazdasági minisztériummal közösen elvégzett ellenőrzések során kiderült: a 437 benyújtott vidékfejlesztési terv közül csak egy esetben fejezték be a munkálatokat. 120 terv megvalósítása folyamatban van, 50 esetben az építkezések elvégzésére kiírt pályázat zajlik, további 114 esetben jóváhagyás végett benyújtották a SAPARD-nak a munkálatok tervét.

Az ügynökség három esetben bontotta fel a szerződést a helyi tanácsokkal, ennek oka elsősorban az volt, hogy a testületek nem állták a rájuk háruló részt a költségekből.

A mezőgazdasági termékek feldolgozására és marketingjére kiírt pályázat 125 nyertese közül eddig 5 hajtott végre a tervet. Steriu ugyanakkor panaszkodott a bankok hozzáállására is, amiért azok húzódzkodnak kölcsönt adni a frissen létrejött, SAPARD-pénzekre pályázó cégeknek. (cotidianul)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS