2021. május 10. hétfőÁrmin, Pálma
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Magyar pedagógus-továbbképző központ jön létre Nagyváradon

2018. november 15. 15:51, utolsó frissítés: 16:07

Kormányhatározattal rögzítették annak a romániai magyar pedagógus-továbbképző központnak a létrehozását, amely magyar pedagógusok számára biztosít szakmai fejlődési lehetőséget anyanyelvükön.


Jó hír ez számunkra: pedagógusaink régóta várják ennek az intézménynek a beindítását, amely egyben egy újabb lépést is jelent afelé, hogy a bennünket érintő kérdésekről önállóan dönthessünk – hangsúlyozta Kelemen Hunor szövetségi elnök november 13-án.

Kelemen Hunor emlékeztetett: a 2011-ben elfogadott oktatási törvény közel hét éve biztosít lehetőséget kisebbségi továbbképző központok létrehozására.

A Szövetség javaslatára három éve folyamatosan anyagi forrást is sikerül elkülöníteni a magyar intézményre a román költségvetésből, az állami bürokrácia azonban mindmáig ellehetetlenítette ezt a kezdeményezést.

„Egy három éve zajló küzdelem végére került ma pont. Egy olyan 15 fős központ létrehozásáról döntött a kormány, amely a magyar oktatás minőségi javítását szolgálja. A mi feladatunk olyan lehetőségeket teremteni, amelyek szakmai előmenetelükben segítik a magyar pedagógusokat, a magyar gyermekeknek pedig versenyképes tudást biztosítanak a magyar iskolában” – tette hozzá az RMDSZ elnöke.

Rámutatott arra is: ez a parlamenti együttműködési megállapodás konkrét eredménye, a Szövetség régi prioritása, ezért külön öröm, hogy erre a hatalmas előrelépésre a Magyar Szórvány Napján került sor.

A következő időszakban további adminisztratív teendők következnek, ezekről az RMDSZ időben tájékoztatja a sajtó képviselőit – összegzett Kelemen Hunor, aki köszönetet mondott a kisebbségi oktatásért felelős államtitkár és az RMDSZ parlamenti oktatási szakpolitikusai összehangolt munkájának. (közlemény)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS