2020. aug. 15. szombatMária
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A magyarországi román tanároknak megtiltották, hogy részt vegyenek a román centenáriumi ünnepségen

2018. november 18. 16:23, utolsó frissítés: 16:23

A magyarországi román tanároknak megtiltották, hogy részt vegyenek a szombati gyulai román centenáriumi ünnepségen - állította vasárnap Gyulafehérváron Eugen Tomac. A Népi Mozgalom Párt (PMP) elnöke azt mondja: hétfőn kérni fogja a külügyminisztériumot, hogy 'reagáljon a magyar kormány ezen elítélendő cselekedetére'.

'Saját bőrömön tapasztaltam, hogy milyen, amikor egy szomszéd ország primitív románellenes politikát folytat. (...) Írásban fogom kérni a külügyminisztériumot, hogy reagáljon a budapesti kormány e brutális románellenes támadására. Megtiltották az ország összes románnyelvű iskolája tanárainak, hogy részt vegyenek a tegnapi eseményen' - nyilatkozta sajtóértekezletén Tomac.

Tomac ezeket az információkat 'több tanártól kapta", akik lemondták részvételüket a gyulai eseményről, "mert megfenyegették őket, hogy megrovásban részesítik, amennyiben részt vesznek a Nagyrománia megalakulásának századik évfordulója alkalmából szervezett ünnepségen'.

Így aztán abban az 'igen kényelmetlen helyzetben találtuk magunkat, hogy olyan tanárok, akiket kitüntettek volna azért, hogy hozzájárulnak a román identitás megőrzéséhez Magyarországon, nem jöttek el felvenni oklevelüket".

'Kérni fogom a külügyminisztériumot, hogy hivatalosan foglaljon állást ezen elítélendő, brutális cselekedetek ellen. Ilyen nincs. Ez hihetetlen. Képzeljék el, mi történne, ha a romániai magyar tanároknak megtiltanák, hogy részt vegyenek a magyar közösség által szervezett eseményeken. Tiszteletet kérni annyit jelent, hogy te is megadod a tiszteletet másoknak' - összegezte Tomac.

Eugen Tomac Marius Paşcan ügyvezető elnökkel együtt részt vesz vasárnap Gyulafehérváron a PMP Fehér, Brassó, Hargita, Hunyad és Maros megyei vezetőinek ülésén.

(agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS