2020. szeptember 21. hétfőMáté, Mirella
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Négy Bihar megyei gazdaságnál is kimutatták az afrikai sertéspestis jelenlétét

2018. november 19. 18:25, utolsó frissítés: 18:25

Újabb négy afrikaisertéspestis-góc alakult ki Bihar megyében, ezúttal érköbölkúti gazdaságoknál mutatták ki a vírus jelenlétét - közölte hétfőn a Bihar megyei Élelmiszer-biztonsági és Állategészségügyi Igazgatóság (DSVSA). Múlt héten 39 gócot jelentettek a megyéből.

A DSVSA szerint a bukaresti állatdiagnosztikai és állategészségügyi intézet (IDSA) hétfőn igazolta az afrikai sertéspestis vírusának jelenlétét négy érköbölkúti gazdaságnál vett mintákban. A betegség elterjedésének megakadályozása érdekében a beteg sertéseket, valamint az ezekkel kapcsolatba került állatokat is elpusztították, az érintett gazdaságokat fertőtlenítették, és korlátozzák a fertőzés által érintett településre való be- és kilépést.

Bihar megyében múlt héten ütötte fel ismét a fejét a sertéspestis, miután augusztus eleje óta nem jelentettek újabb eseteket. November 15-én 39 fertőzési gócot azonosítottak a megye 14 településén. 406 fertőzött házi sertést és egy vaddisznót kellett elpusztítani, megelőző intézkedésként pedig további 1072 állat megsemmisítését rendelték el - közölte a DSVSA, hozzátéve, hogy a tulajdonosokat a vonatkozó törvényeknek megfelelően kártalanítják. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS