2020. szeptember 22. keddMóric
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Johannis nem akarta leváltani, de mégis lemondott Lucian Șova

2018. november 22. 13:06, utolsó frissítés: 14:11

Update: Klau Johannis államfő azt nyilatkozta, hogy December 1-ig nem hajlandó egyetlen miniszter lemondó nyilatkozatát sem aláírni, továbbá kinevezni sem hajlandó senkit egyetlen tárca élére sem.

„Így nem lehet kormányozni. Nem lehet egész nap cserélni a minisztereket. Én nem vagyok hajlandó hozzájárulni ehhez a körhintához hasonlítható kormányzáshoz. (...) Ezen a héten nem lesz több minisztercsere, a ma kézhez kapott javaslatot legkorábban a december elsejei nemzeti ünnep és centenáriumi ünnepségek után fogom megvizsgálni" - nyomatékosította az államfő.(agerpres)

---------------------------------------------------------------------

Csütörtökön benyújtotta lemondását Lucian Șova szállításügyi miniszter. Șova eltávolítását a tárca éléről korábban nem volt hajlandó aláírni Klaus Johannis államfő, ezért a PSD végrehajtó bizottsága szerda este lemondásra szólította fel a minisztert. A Mediafax értesülései szerint a Szociáldemokrata Párt Mircea Drăghici PSD-s politikust javasolja Șova helyére.

A PSD kedden még a Dragnea bizalmasának számító Lia Olguța Vasilescu egykori munkaügyi minisztert javasolta a szállításügyi tárca élére, de az ő kinevezését Johannis nem volt hajlandó aláírni. Sajtóértesülések szerint Vasilescut a fejlesztési minisztérium élére szánják, mivel a párt végrehajtó bizottsága Paul Stanescu fejlesztési miniszter lemondását is kérte, akinek a leváltását szintén nem akarta korábban aláírni Johannis.

Stanescu helyére egyébkén előbb Ilan Laufert javasolták, de Johannis őt sem volt hajlandó kinevezni. Laufer emiatt később antiszemitizmussal vádolta meg az államfőt

Paul Stanescu, Adrian Țuțuianu és Gabriela Firea korábban Liviu Dragnea PSD elnököt kritizáló és lemondásra szólító nyílt levelet tettek közzé. Az utóbbi hetekben a PSD végrehajtó bizottsága mindhármuk ellen intézkedéseket léptetett életbe. Țuțuianut kizárta a pártból a PSD végrehajtó bizottsága, Stanescut kormánytisztségétől, Fireát pedig pártfunkcióitól fosztották meg. (Mediafax/hírszerk)

Cikkünk frissül!

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS