2021. január 27. szerdaAngelika
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

A Iordache-bizottság elfogadta az igazságügyi törvényeket módosító tervezetet

2018. november 26. 15:35, utolsó frissítés: 15:35

Pozitívan véleményezte hétfőn az igazságügyi törvényekkel foglalkozó parlamenti különbizottság a 2018/92-es sürgősségi kormányrendeletet törvényerőre emelő tervezetet, amely az igazságügyi törvényeket módosítja.


A különbizottság tagjai közül 13-an támogatták szavazatukkal a tervezetet, 3-an voksoltak ellene.

A testület ugyanakkor egy sor módosító javaslatot is megfogalmazott a tervezet kapcsán, amelyet első fórumként a képviselőház november 14-én már jóváhagyott.

Az egyik módosító javaslat a legfőbb ügyészségre jelentkező ügyészektől megkövetelt szakmai tapasztalatra vonatkozik. A jelenleg hatályos törvény értelmében a legfőbb ügyészségre felvételüket kérő ügyészeknek legalább 18 év szakmai tapasztalattal kell rendelkezniük. A kormány a 2018/92-es sürgősségi kormányrendeletetben ezt 10 évre csökkentette, ezt november 14-én a képviselőház is elfogadta. A különbizottság azonban most 15 évre módosította az általa megfogalmazott módosító javaslatban a megkövetelendő szakmai régiséget.

A képviselőház által már elfogadott változat értelmében a bírákat és ügyészeket elmozdíthatják tisztségükből, amennyiben csorba esik hírnevükön.

A Szociáldemokrata Párt (PSD) javaslatára eltörölték a 2004/303-as törvény azon előírását, amely szerint az igazságügyi minisztérium irányításával, a civil szféra és a szakmai szervezetek bevonásával, kétévente ellenőrizni kell azt a rendszert, amely alapján véletlenszerűen szétosztják a peres ügyeket a bírói testületek között.

További módosítás, hogy a Szervezett Bűnözés és Terrorizmus Elleni Ügyészség (DIICOT) és az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) ügyészeit versenyvizsga alapján nevezik ki. Kizáró feltétel, hogy a pályázóra nem szabtak ki szankciót az elmúlt 3 évben, és legalább 10 éves szakmai tapasztalattal kell rendelkeznie. A kitételek közt szerepel az is, hogy a jelentkezőnek 'jó szakmai felkészültsége és feddhetetlen erkölcsi magatartása' kell hogy legyen.

A tervezetről a szenátus plénuma fog döntő fórumként szavazni. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS