2020. szeptember 22. keddMóric
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Alkotmánybírósághoz fordul a kormány, ha Johannis december 1-je után sem nevezi ki a miniszterjelölteket

2018. november 26. 17:18, utolsó frissítés: 17:18

Az alkotmánybíróságnál emel panaszt a kormány az államfő ellen, ha Klaus Johannis a december elsejei nemzeti ünnep után sem nevezi ki a koalíció által jelölt új minisztereket - jelentette be hétfőn Liviu Dragnea, a PSD elnöke.

A PSD szerint az elnök alkotmányos konfliktusba került a kormánnyal, és akadályozza a végrehajtó hatalom munkáját azáltal, hogy múlt héten megtagadta két lemondott, illetve leváltásra javasolt miniszter felmentését és a kormányfő miniszterjelöltjeinek kinevezését.

Bár a kormánypárt alkotmánysértőnek tartja, hogy Johannis „beleszól a kormány összetételébe”, a PSD állandó bürójának hétfői ülésén nem merült fel, hogy kezdeményezzék az államfő felfüggesztését - mondta Dragnea újságírói kérdésre válaszolva.

A PSD hétfői ultimátuma valójában azt a határidőt szabná meg az államfőnek, amelyet Johannis maga tűzött ki csütörtökön, amikor azt mondta: nem hajlandó a keddi - hat másik tárcát érintő - kormányátalakítás után újabbat jóváhagyni az ország december elsejei, centenáriumi nemzeti ünnepe előtt.

Nem sokkal a PSD hétfői tanácskozása után bejelentette lemondását a regionális fejlesztési miniszteri és miniszterelnök-helyettesi tisztségről Paul Stănescu, azon két tárcavezető egyike, akinek a lecserélését Johannis nem volt hajlandó aláírni.(mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS