2022. január 17. hétfőAntal, Antónia
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

A 2021-es kisérettségin már külön tételsor szerint vizsgázhatnak román nyelvből a magyar diákok

2018. november 26. 18:52, utolsó frissítés: 18:52

Külön tételsor szerint vizsgázhatnak román nyelvből a magyar diákok, a 2021-es kisérettségivel kezdődően.


A magyar iskolában tanuló hatodikosok, akik a román nyelvet és irodalmat már a speciális tankönyvek szerint tanulták, a 2021-es kisérettségin más tételsort kapnak román anyanyelvű diáktársaikhoz képest – mutatott rá Cseke Attila, az RMDSZ szenátusi frakcióvezetője hétfőn, azt követően, hogy döntőházként fogadta el a szenátus azt a sürgősségi kormányrendeletet, amely RMDSZ-es javaslatra jogi keretet biztosít a speciális tanrend szerinti differenciált kisérettségi és érettségi vizsgák szervezésére.

„Az RMDSZ határozott álláspontja az, hogy a magyar diákok minél jobban meg kell tanuljanak románul, hiszen felnőtté válva így érvényesülhetnek a legkönnyebben. Azt viszont nem lehet elvárni, hogy kisgyermekként már anyanyelvként értsék és tanulják a román nyelvet” – hívta fel a figyelmet a speciális, kisebbségeknek szóló tanrend szükségességére a frakcióvezető.

Novák Csaba Zoltán RMDSZ-es szenátor, az oktatásügyi bizottság alelnöke kiemelte: fontos lépés a mai, hiszen elfogadhatatlan lenne, hogy a magyar diákok ugyanazt a tételt kapják a vizsgán, mint román anyanyelvű társaik, amikor más tankönyvből készülnek. Az RMDSZ által kidolgozott és ma elfogadott módosítások megteremtik a szükséges törvényes keretet a speciális tanrend szerinti differenciált kisérettségi és érettségi szervezésére.

Mint ismeretes, a parlament már 2017-ben jóváhagyta a fent említett rendelkezést tartalmazó kormányrendeletet, ez azonban többszöri alkotmányossági óvás után visszakerült a parlament asztalára. A ma elfogadott változat tartalmazza az alkotmánybíróság döntéseit. (közlemény)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS