2020. szeptember 27. vasárnapAdalbert
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Politikai nyilatkozatot írt alá a román és a francia államfő

2018. november 27. 17:39, utolsó frissítés: 17:39

Politikai nyilatkozatot írt alá Emmanuel Macron francia és Klaus Iohannis román államfő Párizsban, a román-francia stratégiai partnerség keretében.

Az Élysée-palotában aláírt dokumentum értelmében a következő négy évben Románia és Franciaország új ütemtervet hoz létre a közös érdekeket szolgáló politikák továbbfejlesztése terén.

Az Európai Unión belüli együttműködés keretében Franciaország teljes mértékben támogatásáról biztosítja Romániát annak elnöksége idején az EU Tanácsának élén. A felek kötelezik magukat a kétoldalú, illetve - főként Németországgal közösen - a háromoldalú kommunikáció elmélyítésére az európai ügyek terén. Azt is belefoglalták a dokumentumba, hogy a két ország továbbra is konzultálni fog a schengeni-övezet megerősítésével kapcsolatos kérdésekben, és Franciaország továbbra is támogatni fogja Romániát a schengeni-övezethez való csatlakozási törekvéseiben.

A nyilatkozat kitér a keleti partnerség és a déli szomszédság országaival való együttműködésre is. Románia és Franciaország ezen országok belső reformját, illetve a belső és külső fenyegetésekkel szembeni válaszkészségének megerősítését fogja elősegíteni - derül ki a dokumentumból.

A felek azt vallják, hogy egy európai védelmi alap létrehozása és egy állandó, strukturált együttműködés elindítása a technológiai és ipari együttműködést is serkenteni fogja, megteremtve ezzel egy versenyképes európai védelem alapjait.

Az aláírók ugyanakkor megerősítették az Észak-atlanti Szerződés Szervezetén (NATO) belül tett vállalásaikat.

Románia és Franciaország 2008-ban lépett stratégiai partnerségre. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS