2021. december 4. szombatBorbála, Barbara
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

December 1 jelentéseiről szervezett nyilvános vitát az Azonnali.hu Kolozsváron

2018. december 01. 15:10, utolsó frissítés: 15:13

Mi az, hogy december elseje? címmel szervezett magyar nyelvű panelbeszélgetést Kolozsváron a magyarországi Azonnali.hu portál. Olyan kérdésekre keresték a választ, hogy mit ünnepelnek azok, akik ünnepnapnak tekintik december elsejét, vagy arra, hogy mit jelent ez a nap a román-magyar történeti viszony utolsó száz évének tükrében a romániai magyar közösség számára?


A panel meghívottjai első körben Székely István, az RMDSZ ügyvezető elnökségének tagja, Eckstein-Kovács Péter ügyvéd és Parászka Boróka újságíró voltak, Kulcsár Árpád moderált. A második panelen Szávay István, a Jobbik parlamenti képviselője és Ungár Péter, az LMP képviselője Bakó Bea főszerkesztő moderálásával beszélgetett.

Eckstein-Kovács Péter személyes hangvételben, saját családjának történetét vázolta fel. Ezzel kívánta szemléltetni, hogy a különböző generációk, a nagyszülők, a szülők és a gyerekek számára mennyiben eltérő tapasztalatok adódtak a világháborúk politikai és szociális következményeiről.

Székely István szerint az elmúlt száz, de leginkább az elmúlt 30 év arról győzte meg őt, hogy Románia még mindig nem képzelte el, hogy mi akar lenni, nincs egy reális országprojekt, amely meghatározna hosszútávú építkezést. A romániai politikának strukturális problémái vannak. Nem működnek jól a fékek és ellensúlyok, az Európai Unióhoz való csatlakozás gyorsasága sem segített abban, hogy Románia a demokratikus intézmények konszolidált útjára lépjen.

Parászka Boróka azt mondta, hogy számára a nemzetállam, mint olyan jelenti a problémát, hiszen annak a logikája egy hódító és uniformizáló, homogenizáló logika. Szerinte a nemzetállam egy olyan fiktív nemzetképpel operál, amely soha nem lehet egységes, a társadalom minden szegmensére vagy egyénére igaz. Függetlenül attól, hogy Budapest vagy Bukarest a központja ennek a nemzetállamnak, a maga dominálni hivatott tendenciáival minden jellegű kisebbség, így a romániai magyar nyelvi, etnikai kisebbség kulturális és politikai autonómiára törekvő igényei is összeegyeztethetetlenek vele. A dominancia jegyében szervezi ki magát Erdélybe a jelenlegi magyar kormány is, a nemzeti összetartozásra hivatkozva, pénzzel kíván felvásárolni bizonyos intézményeket és szervezeteket - mondta.

A panelbeszélgetések második fordulójában Szávay István és Ungár Péter automómiáról, történelmi és aktuálpolitikai kérdésekről beszélgettek. Mindketten fontosnak tartották a román-magyar párbeszédet és közeledést, közös politikai, gazdasági és társadalmi kérdések területén az együttműködést.

A beszélgetések előtt két, az Azonnali.hu munkatársai által készült riportot nézhettek meg a jelenlévők.Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS