2020. október 27. keddSzabina
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Felavatták Gyulafehérváron az egyesülés emlékművét

2018. december 01. 16:29, utolsó frissítés: 16:29

Felavatták Gyulafehérváron az egyesülés emlékművét, amelyre már 25 évvel ezelőtt megnyerte a pályázatot Mihai Buculei szobrászművész.

Az emlékművet a gyulafehérvári 1918-as nagygyűlés helyszínén állították fel, és Dániel pátriárka szentelte meg több ezer ember jelenlétében.

Az alkotás 22 méter magas, körülbelül 1 350 tonnát nyom, és négy, kupolaszerűen egymásba hajló keresztet formáz.A szobrásszal idén júliusban kötötte meg a szerződést a kulturális és nemzeti identitásért felelős minisztérium, miután tavaly 18,8 millió lejt utalt ki az emlékmű megvalósítására és az Egyesülés park felújítására a kormány.

A mű több kritikát és megjegyzést kapott a közösségi oldalakon, sokan ugyanis azt állítják, hogy a Facebook logójához hasonlít. Ezzel kapcsolatban George Ivaşcu korábbi kulturális miniszter három héttel ezelőtt úgy nyilatkozott, hogy az emlékmű terve még 1993-ban készült el, és négy keresztet ábrázol, amelyek kupola formában hajolnak össze. Tréfásan azt is hozzátette, hogy talán Mark Zuckerbergnek kellene fizetnie a szerzői jogokért, mert a szobor makettje már 25 évvel ezelőtt, tehát jóval a Facebook megjelenése előtt elkészült.

A nemzeti egység emlékművére 1993-ban írt ki pályázatot a kulturális tárca. Az alkotói versenyt Mihai Buculei makettje nyerte meg. Később a versenyt megismételték, de ismét Buculei pályázata nyert. 2012-ben a Múzeumok Országos Bizottsága három javaslat közül újra csak Buculei alkotását tartotta a legmegfelelőbbnek. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS