2020. szeptember 28. hétfőVencel
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Időkapszulát helyeztek el Gyulafehérváron a 2118-ban élő nemzedék számára

2018. december 01. 17:12, utolsó frissítés: 17:12

Gömb formájú bronz időkapszulát avattak fel a centenárium tiszteletére szombaton Gyulafehérváron.

A részben földbe ágyazott bronz gömböt és egy könyvet formázó, Románia 2118 Időkapszula címet viselő alkotás kétszáz üzenetet tartalmaz a jövő romániai társadalma számára.

Az időkapszula ötletgazdái a Külföldön Tanuló Román Egyetemisták Ligája és a CAESAR Alapítvány. A projektet a gyulafehérvári polgármesteri hivatal támogatta.

A kezdeményezők honlapja szerint az alkotás a földgolyót és a világszerte élő románokat jelképezi, akiknek gyökerei szilárdan állnak a szülőföldben, távolságtól függetlenül. A nyitott, szintén bronzból készült könyv "a megismerés győzelmét szimbolizálja a tudatlanság fölött, az igazság győzelmét az igazságtalanság fölött, és az egység győzelmét a megosztottság fölött".

"Románia az oktatás révén fog ismét naggyá válni. 2118-ban utódaink kinyitják majd a gömböt és az időkapszulát, és felolvassák a mai Románia üzenetét a holnap Romániája számára" - fogalmaznak a kezdeményezők.

Az időkapszulában elhelyezett kétszáz üzenetet a világ több mint száz különböző településén élő írók, tanárok, mérnökök, közgazdászok, üzletemberek, művészek, orvosok, kutatók, papok, diplomaták, sportolók, újságírók, katonák, ügyvédek fogalmazták meg. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS