2020. szeptember 28. hétfőVencel
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Több tízezren vettek részt a Gyulafehérváron tartott rendezvényeken

2018. december 01. 17:52, utolsó frissítés: 19:20

Több tízezren vettek részt szombaton Gyulafehérváron a Románia nemzeti ünnepének tiszteletére szervezett katonai parádén.

A város legnagyobb katonai díszfelvonulásán többek közt Klaus Johannis államfő, Dániel ortodox pátriárka, Claudiu görögkatolikus püspök, Corina Creţu európai uniós biztos, Augustin Lazăr legfőbb ügyész, Ecaterina Andronescu, Daniel Breaz és Gabriel Leş miniszterek, Ludovic Orban PNL-elnök is jelen volt.A város 1918. December 1. sugárútján több mint 1 600 felvonuló katona képviselte a védelmi minisztériumot, a belügyi tárcát, az igazságügyminisztériumot, a Román Hírszerző Szolgálatot, és a hadsereg mintegy 150 technikai eszközét is bemutatták. A katonákhoz a lengyel hadsereg egy, a craiovai helyőrségnél szolgálatot teljesítő különítménye is csatlakozott.

Az ünnepségen elhangzott a román nemzeti himnusz, 21 ágyúból díszlövést adtak le, a légierő IAR-330 Puma helikopterei, C-27J Spartan, IAR-99 Şoim és F-16 Fighting Falcon repülőgépei pedig tiszteletköröket tettek.

Egyes katonák első világháborús, illetve a két világháború közötti egyenruhában vonultak fel.

A katonai parádé végén a kolozsvári 4-es Gemina gyalogos hadosztály egy centenáriumi üzenettel díszített zászlót adott át Klaus Johannis államfőnek.

A résztvevő politikusok persze nyilatkoztak is.

A rendezvényen Ecaterina Andronescu tanügyminiszter azt mondta: az egység üzenetét küldi Románia lakosságának. "Ne feledjük ezt a napot, és ne feledjük, mit tettek elődeink 100 évvel ezelőtt" - mondta Andronescu.

Şerban Nicolae, a Szociáldemokrata Párt (PSD) szenátora is arról beszélt, hogy a különböző vélemények dacára az összetartás a legfontosabb a románok számára. "Még ha a nézeteink szét is választanak, mindannyian románok maradunk. Ha el tudjuk látni kötelezettségeinket, akkor nincs különösebb baj" - fogalmazott Nicolae.

A kulturális és nemzeti identitásért felelős tárca vezetője, Daniel Breaz azt tanácsolta a román állampolgároknak, hogy "higyjenek Románia jövőjében".

Ludovic Orban, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöke úgy nyilatkozott: az a vágya, hogy Románia jó irányba haladjon, és a következő 100 évben minden románnak sikerüljön megvalósítania önmagát. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS