2020. aug. 14. péntekMarcell
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Ma van a fogyatékossággal élők világnapja

2018. december 03. 11:38, utolsó frissítés: 11:53

December 3-án az ENSZ kezdeményezésére a világ minden pontján a fogyatékkal élő személyekre irányul a figyelem. A világnap alkalmával Marius Budăi munkaügyi miniszter és Viorica Dăncilă miniszterelnök is nyilatkozott.

Körülbelül 45 ezer fogyatékkal élő személy dolgozik az országban jelenleg és a hatóságok által nyújtott könnyítéseknek motiválniuk kellene a munkaadókat, hogy fogyatékkal élő személyeket alkalmazzanak – nyilatkozta a munkaügyi miniszter.

A miniszter által említett könnyítések értelmében a munkaadóknak, amikor alkalmaznak egy fogyatékkal élő személyt, többé nem kötelesek az előírt minimálbérnek megfelelő összegű adót befizetni az államkasszába. A kedvezményhez társul az Országos Munkaerő Ügynökség 500 eurós munkáltatóknak nyújtott szubvenciója is.

A miniszter nyilatkozatában hangsúlyozta, hogy szeretné, ha nem csak tudatosítanánk a fogyatékkal élő személyek társadalomban betöltött szerepének fontosságát, hanem esélyt is adnánk számukra, hogy belépjenek a munkaerőpiacra. Marius Budăi véleménye szerint ebben segít a minisztérium által indított Tudom, amit te tudsz elnevezésű ösztöndíj is.

A világnapot hangsúlyozandó a munkaügyi minisztérium az Országos Munkaerő Ügynökségen és a Fogyatékkal Élő Személyek Országos Hatóságán keresztül országszerte rendezvényeket szervez a fogyatékkal élő személyek alkalmazásának témájában, hogy promoválják a fogyatékkal élők önálló életet a közösségben, amely elsőbbséget élvez minden, a területet tevékenykedő intézmény számára.

Viorica Dăncilă miniszterelnök is nyilatkozott a világnap alkalmával. Beszédében hangsúlyozta, hogy a fogyatékkal élő személyek értékeinek és alapvető jogainak támogatása prioritást élvez személye és a kormány számára is. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS