2024. március 5. keddAdorján, Adrián
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Törvénybe iktatná az RMDSZ a gyulafehérvári nyilatkozat kisebbségekre vonatkozó pontját

2018. december 03. 17:39, utolsó frissítés: 2018. december 05. 19:56

Az RMDSZ azt szeretné, hogy legyen törvény a gyulafehérvári nyilatkozat kisebbségekre vonatkozó pontja. „A mindmáig meg nem valósult gyulafehérvári ígéreteket az RMDSZ a centenárium évében törvényerőre emelné. Ezért a szövetség december 3-án törvénytervezetet iktatott a parlamentben, amelyben azt kérik, hogy az érvényes román jogrend részévé kell tenni a gyulafehérvári nyilatkozat kisebbségekre vonatkozó részét.


A szövetség törvényhozói törvénytervezetbe foglalták az 1918-ban elfogadott gyulafehérvári nyilatkozat harmadik pontjának első alpontját: „teljes nemzeti szabadság az összes együtt élő népnek. Minden nép számára a saját nyelvén biztosít oktatást, közigazgatást és ítélkezést az illető néphez tartozó személyek által, és a lakosok számának arányában minden nép képviseleti jogot fog kapni a törvényhozó testületben és a kormányzati szervekben”- áll az RMDSZ szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményében.

Ennek értelmében a tervezetben a következőket kérik a román államtól:

- Lakosságarányos képviseletet a választott intézményekben, mind helyi, megyei, országos és európai szinten
- A nemzeti kisebbségek arányainak megfelelő képviselet biztosítását a bíróságokon és törvényszékeken
- A kisebbségek számarányának megfelelő számú munkahely elkülönítését a kormányzati és dekoncentrált intézmények vezető testületeiben, valamint a különböző szaktárcai testületekben.
- A kisebbségi oktatás és a kulturális élet önigazgatásának szabályozását a kisebbségek statútumában.
- A fejlesztési régiók létrehozásának, valamint különleges státusú autonómiák megteremtésének lehetőségét azokban a történelmi régiókban, amelyekben nagy számú kisebbségi közösség él, a megyei tanácsok döntése nyomán.

„Az RMDSZ úgy értékeli, hogy Románia 100 éves évfordulóján a román jogrendbe be kell emelni az ország területén élő nemzeti kisebbségek jogos elvárásait. A demokrácia alappillére a jogállamiság, a román demokrácia pedig csakis akkor lehet teljes, ha közjogi szempontból is érvényesek és alkalmazásukban is háborítatlanok a modern román állam jogalapját jelentő 1918-as gyulafehérvári nagygyűlésen megfogalmazottak” - írják még a közleményben.

A törvénytervezet szövege ITT érhető el. (közlemény)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS