2020. aug. 11. keddTiborc, Zsuzsanna
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A német köztelevízió másképp látta a Nagy Egyesülést, mint a külügy; lett is baj belőle

2018. december 04. 12:07, utolsó frissítés: 12:08

A Német Hírügynökség (DPA - Deutsche Presse Agentur) és a német köztelevízió (ZDF - Zweites Deutsches Fernsehen) is beszámolt a román nemzeti ünnepről és annak történelmi hátteréről, a probléma csak az, hogy nem úgy mutatták be az egészet, mint ahogyan azt a román külügyminisztériumban szerették volna.

A külügyminisztérium közleményt adott ki az ügyben, mivel szerintük a híranyag a romániai centenáriumról nem a történelmi valóságot tükrözi és „súlyos hibákat”, „tendenciózus megközelítést” tartalmaz.

A DPA és a ZDF által közzétett híranyag úgy számolt be a Nagy Egyesülésről, hogy Románia a nemzeti ünnepén tulajdonképpen azt ünnepli, hogy 100 éve „hozzá csatolták” a Magyarország egykori területét képező Erdélyt. A DPA és a ZDF arról is beszámolt, hogy Erdélyben a csatlakozáskor a román nemzetiségű lakosság képezte a többséget és az egyesülést 800 ezer német is megszavazta, viszont ebben az időben sok német is elhagyta az ország területét.

Románia berlini nagykövetsége révén a külügyi tárca azt szeretné elérni, hogy a DPA és a ZDF hibaigazítást adjon ki a közzétett anyaghoz, mivel szerintük az a „történelmi ismeretek hiányáról”, valamint a történelmi tények szándékos tagadásáról tanúskodik.

A külügyminisztérium szerint a DPA által publikált és a ZDF által átvett sajtócikk nem tükrözi a történelmi valóságot, vagyis azt, hogy „Erdély akaratának kifejeződése volt” a Romániával való egyesülés.

A külügyminisztérium közleménye szerint 1918. december elsején, a Romániával való egyesülésről valamennyi párt, vallási felekezet és az összes társadalmi osztály közösen határozott Gyulafehérváron.

A külügy szerint a cikk „tudatlanságból és rossz szándék által vezérelve” tagadja a történelmi igazságot, az 1919-ben kötött versailles-i békeszerződésben, valamint az 1920-as trianoni békeszerződésben foglaltakat. (Adevărul/Agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS