2020. aug. 12. szerdaKlára
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Módosítaná az oktatási törvényt az RMDSZ: csökkentenék a tananyagot is

2018. december 04. 13:48, utolsó frissítés: 13:48

Az RMDSZ iktatta a parlamentben azt az oktatási törvényt módosító javaslatcsomagját, amely szerintük a gyermekközpontú oktatásra fekteti a hangsúlyt, és az oktatási rendszer alulfinanszírozására is megoldást nyújt.

„A tervezet többek között gyermekközpontú finanszírozást tesz lehetővé, képzési lehetőségeket biztosít a pedagógusok számára, rendezi a meleg ebéd programot a tanintézményekben, valamint szabályozza a délutáni oktatás rendszerét. Az átfogó javaslatcsomagot szakemberekkel folytatott egyeztetéseket követően Kelemen Hunor szövetségi elnök, Szabó Ödön, az RMDSZ képviselőházi frakcióvezető-helyettese és Novák Csaba Zoltán szenátor, oktatási ügyekért felelős szakpolitikus dolgozta ki” - írja az RMDSZ szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleménye.

Az RMDSZ törvénycsomagja röviden az alábbiakat szorgalmazza:

- Kétszintű érettségi: egy standard elvárásokra épülő, illetve egy emelt szintű.

- Kötelező délutáni oktatás és meleg ebéd biztosítása az iskolákban (2030-ig minden tanintézménynek és önkormányzatnak kötelező lesz ennek a két programnak a gyakorlatba ültetése.)

- Lehetőséget teremtenének arra, hogy létszámalatti osztályok is működhessenek.

- Törvényi előírásba foglalnák azt, hogy az egyetemi felvételiket anyanyelven ejthessék meg a jelentkezők.

- Csökkentenék a tananyagot.

- Törvénybe foglalnák a duális oktatás lehetőségét az egyetemek számára is.

- Óvodai előkészítő csoportokat hoznának létre annak érdekében, hogy a 2-3 éves gyermekek helyzetét rendezzék, hiszen jelen pillanatban a 3 éves gyermekeket nehezen fogadják be az óvodai oktatásba.

Az RMDSZ módosító javaslatcsomagját a parlament alsóháza vitatja meg első körben, majd a végső döntést a szenátus plénuma hozza meg.

A szövetség közleménye teljes egészében ITT olvasható el.

(közlemény)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS