2020. aug. 6. csütörtökBerta
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Dan Tanasă újból feljelentette Sepsiszentgyörgy polgármesterét

2018. december 04. 19:50, utolsó frissítés: 2018. december 05. 12:14

A feljelentésről Dan Tanasă a magyar feliratok és szimbólumok elleni pereskedéseiről elhíresült blogger, az ADEC elnöke számolt be a személyes blogján kedden.

Tanasă közölte: a román nemzeti ünnep előtt sajtóközleményben szólította fel Antal Árpádot, hogy ugyanazokra a helyekre ugyanakkora méretű román zászlókat tűzzön ki december elsejére, mint amekkora magyar zászlókkal díszítette fel a várost március 15-re. A polgármester azonban - állítása szerint - "tüntetőlegesen megtagadta", hogy Románia zászlaját ugyanazokra a helyekre, ugyanolyan méretben tegye ki.

"Nyilvánvaló, hogy Sepsiszentgyörgy RMDSZ-es polgármestere e gesztusával meggyalázta a nagy egyesülés centenáriumát, és tettének alapja az elöljáró középkori, sovén, retrográd mentalitása volt" - állítja a feljelentő.

A március 15-én Sepsiszentgyörgyön, Kézdivásárhelyen és Székelyudvarhelyen kitűzött széles magyar nemzeti színű szalagok miatt tetemes bírságot rótt ki Kovászna, illetve Hargita megye prefektusa az elöljárók ellen. A polgármesterek a bíróságon kérték a bírságolási jegyzőkönyvek érvénytelenítését. A perek folyamatban vannak.

Dan Tanasăt hivatásos feljelentőként emlegeti az erdélyi magyar sajtó. Ő és az általa alapított ADEC az elmúlt négy évben több mint 160 pert indított székelyföldi önkormányzatok és közintézmények ellen székely és magyar szimbólumok használata, illetve magyar feliratozás miatt. A perek többségét megnyerte. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS